Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van onze partner KPN

Voorkom reputatieschade, onderneem actie

10 april 2019 11:16 Aangepast: 12 april 2019 10:59

Om veilig te kunnen ondernemen is vertrouwen in je informatie en informatiesystemen essentieel. Dat vraagt om een professionele securitypartner, die naast goed advies, ook helpt om de informatiebeveiliging daadwerkelijk op orde te brengen.

Martijn Hakstege van KPN Security vergelijkt cybersecurity wel eens met een Porsche. Je kan met een snelle sportwagen niet alleen hard rijden vanwege de krachtige motor, maar juist ook vanwege sterke remmen. Hakstege: “Vertrouwen in veiligheid is een voorwaarde om grenzen op te durven zoeken.”

En die grenzen worden wat betreft de digitalisering van bedrijfsprocessen steeds verder opgerekt. Het aantal IoT-devices dat data verzamelt explodeert de komende jaren, 5G zorgt voor het heruitvinden van draadloos internet en de combinatie van big data, machine learning en AI creëert slimme, zelflerende netwerken. Hakstege herhaalt nog maar eens de veelgehoorde mantra ‘dat de veranderingen steeds sneller gaan’ en dat je daarin ‘móet meegaan’. Hakstege: “De afhankelijkheid van digitalisering neemt alleen maar toe.”

Vluchten of bevriezen

Uit het rapport dat KPN liet opstellen in aanloop naar Digital Dutch 2019, blijkt dat ondernemend Nederland zich bewust is van de aanstaande veranderingen in het digitale domein maar dat er ook zorgen zijn. Als een van de voornaamste pijnpunten wordt cybersecurity genoemd. Volgens Hakstege, die veel bij bedrijven over de vloer komt, bestaan de zorgen met name uit het idee overweldigd te worden door alle ontwikkelingen. “Het is moeilijk om overzicht te behouden. Een natuurlijke reactie kan dan zijn om te vluchten of te bevriezen.”

Volgens Hakstege helpt het als ondernemers zich bij het opstellen van een goed veiligheidsbeleid, laten leiden door een paar vuistregels. Een van de belangrijkste is te erkennen dat 100% veiligheid een illusie is. Zo kun je volgens hem de valkuil van de onrealistische ambities omzeilen: “Dan wordt veiligheid een papieren exercitie en steeds moeilijker om praktische maatregelen te nemen. Je moet je realiseren wat de daadwerkelijke risico’s zijn en die tegen elkaar afwegen en bewust een keuze maken waarin je gaat investeren en waarin niet. Richt je daarbij in eerste instantie op de kroonjuwelen: de informatie en informatiesystemen die cruciaal zijn voor het functioneren van je organisatie.”

Snel zicht op nieuwe dreigingen

Dat er veel op het spel staat, blijkt ook uit het onderzoek waarin veiligheid en betrouwbaarheid als twee belangrijkste thema’s genoemd worden voor het toekomstige succes van organisaties. Volgens Hakstege spelen die twee zo’n doorslaggevende rol doordat een risico als het lekken van gegevens en de uitval van systemen steeds grotere schade kunnen aanrichten. “Een cyberaanval kan leiden tot het lekken van gegevens, waardoor je als organisatie reputatieschade kunt oplopen. Maar het kan ook leiden tot uitval van essentiële systemen in je organisatie waardoor het gehele bedrijfsproces komt stil te liggen. En dan is naast reputatieschade de financiële impact vaak maar moeilijk te overzien.”

KPN Security is volgens Hakstege bij uitstek geschikt om klanten van nuttig advies en support te voorzien. Omdat KPN een eigen netwerk beheert, kan het beter monitoren en efficiënter toezicht houden en heeft KPN vaak als eerste zicht op nieuwe dreigingen. Niet van buitenaf, maar van binnenuit. Er wordt gekeken naar de outliers van het internet, het opvallende verkeer en de niet reguliere gedragingen. KPN houdt het net met surveillancemedewerkers 24 uur per dag in de gaten. Volgens Hakstege is dat ook hard nodig. Vitale infrastructuur zoals sluizen en waterwerken zijn kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf.

Aan één spoor genoeg om een aanvaller te detecteren

Maar ondanks de geweldige infrastructuur, alle monitoring en de voorlichting aan organisaties hoe ze hun cybersecurity op orde kunnen krijgen, zegt Hakstege dat kwaadwillenden vaak aan een klein gaatje genoeg hebben om toch toegang te verkrijgen tot kwetsbare informatie of systemen. Hakstege: “Maar als een aanvaller eenmaal binnen is, dan hebben wij maar één spoor nodig om de aanvaller te vinden. En met ons pallet aan securitymaatregelen wordt het lastig om ongezien te blijven in de netwerken die wij helpen beveiligen.”

Wanneer komt 5G nu echt en wat kunnen we er straks mee? Kan 5G ons fileprobleem oplossen? En welke toepassingen worden er ontwikkeld voor the internet of things? Dit en meer zie je in de RTL Z Innovatieweek: Digital, in samenwerking met KPN – The Digital Dutch.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore