Ga naar de inhoud
Edge

Eerste testversies Microsoft-browser met Chromium beschikbaar

Beeld © Getty

Microsoft heeft de eerste testversies uitgebracht van zijn browser Edge met Chromium onder de motorkap.

Microsoft waarschuwt dat er nog veel features in de testversies ontbreken. Ook worden veel talen nog niet ondersteund. Hoewel de browser duidelijk nog in de steigers staat, functioneert de nieuwe Edge-browser volgens testers al uitstekend.

Microsoft maakt de overstap naar Chromium, de open-source webtechnologie uit de koker van concurrent Google, omdat de meeste websitebouwers bij het ontwerp in de eerste plaats rekening houden met de manier waarop hun pagina’s eruit zien in de Google-browser Chrome.

Macht van Google

Volgens Statcounter had Chrome afgelopen maand een wereldwijd marktaandeel van 69,6 procent. De nummer twee, Firefox, moet het doen met 9,5 procent, terwijl Edge niet verder komt dan 4,5 procent.

Nu ook Microsoft gebruik gaat maken van Chromium betekent dat een verdere versterking van de positie van Google. Eind vorig jaar waarschuwde Firefox-maker Mozilla al dat de macht van Google daardoor te groot kan worden. Volgens Mozilla is het 'vanuit sociaal oogpunt' slecht dat zoveel macht over een belangrijk deel van de internetinfrastructuur bij één bedrijf (Google) komt te liggen.

Nu alleen voor Windows 10

De nu beschikbare testversies van Edge met Chromium zijn geschikt voor Windows 10. In de toekomst belooft Microsoft Edge met Chromium ook nog uit te brengen voor Windows 7 en 9 en voor de Mac.

Firefox-maker
Lees ook:
Firefox-maker baalt van nieuwe Microsoft-browser
Luister
Bright Update
Luister de Bright Podcast