Tech

Series downloaden in een paar seconden: zó snel is 5G

09 april 2019 14:54 Aangepast: 09 april 2019 19:31
Beeld © Getty Images

Al jaren worden we lekker gemaakt met de enorme internetsnelheden die 5G ons gaat brengen. Maar hoe snel is snel eigenlijk? Dat merk je pas als je iets downloadt. Bijvoorbeeld een serie van Videoland of een album van Spotify. En dat gaat met 5G inderdaad vele malen sneller dan met 4G.

We kunnen in woorden wel uitleggen hoe snel, maar als je op 'vergelijk snelheid' in onderstaand tooltje klikt (en dan niet knippert met je ogen), wordt het in één keer duidelijk.

Werkt de tool niet goed? Klik hier om hem in een nieuw scherm te openen.

Eerste 5G-netwerken de lucht in

Het is dus snel. T-Mobile adverteert er in Nederland zelfs mee dat hun 5G-netwerk straks tot 20 Gbps (gigabit per seconde) aankan. In de praktijk zal dat, zeker in het begin, veel minder zijn.

Over de hele wereld zijn landen en bedrijven in de ban van 5G, de opvolger van 4G. Afgelopen week kregen Zuid-Korea, Chicago en Minneapolis (VS) de primeur. Daar gingen de eerste commerciële 5G-netwerken de lucht in. Ook verkoopt Samsung daar zijn Galaxy S10 met 5G-functie.

De snelheden lopen nog erg uiteen, zagen journalisten van techsite Venturebeat. Van 193 Mbps binnenshuis in Seoul tot 630 Mbps buitenshuis in Minneapolis. Zodra er meer antennes staan en de telefoons betere chips krijgen, zal de snelheid ook omhoog gaan.

Gemiddelde snelheid

De Vlaamse krant De Tijd, waar onze tool op gebaseerd is, gebruikte 1 Gbps als gemiddelde snelheid voor het toekomstige 5G-netwerk in België. Dat lijkt ook voor Nederland een reële snelheid.

Voor de snelheden van 4G en 3G gebruikten we informatie van Opensignal. Die site meet de internetsnelheden van verschillende providers. We hebben gebruik gemaakt van de gemiddelde snelheid van de snelste provider. Bij 4G is dat T-Mobile met 54,5 Mbps, bij 3G is Vodafone het snelst met 6,28 Mbps.

De genoemde series en het album werden voor deze test niet gestreamd, maar gedownload voor offline gebruik.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van