Ga naar de inhoud
95.000 kilometer

De langste reis ooit in een elektrische auto, het is Wiebe gelukt

Wiebe Wakker in Perth. Beeld © Wiebe Wakker

Drie jaar geleden vertrok Wiebe Wakker vanuit Houten voor zijn bizarre tocht in een elektrische auto. Ruim 95.000 kilometer en 33 landen later heeft de Nederlandse avonturier Wiebe Wakker vandaag Sydney bereikt. Het is de langste reis ooit in een elektrische auto.

Vijftig elektrische auto's begeleidden de Nederlander naar de finish. "De parade had voor mij een symbolische waarde", zei Wakker. "Ik heb altijd alleen gereisd, maar ben gesteund door honderden mensen die mij hun energie aanboden." Het doel van Wakker: "De mogelijkheden van elektrische mobiliteit te laten zien. Elektrische auto’s zijn een manier om het klimaatprobleem te tackelen."

Via Midden-Oosten en Zuidoost-Azië

Wakker verliet Houten op 15 maart 2016. Zijn route bracht hem van Nederland via West- en Oost-Europa, het Midden-Oosten, India en Zuidoost-Azië, naar Australië.

'Mag
Lees ook
'Mag ik wat stroom?' Wiebe reist met elektrische auto naar Sydney

Wakker reed in een omgebouwde stationwagon genaamd de Blue Bandit, die ongeveer 200 kilometer kon rijden. Volgens Wakker zou de originele niet-omgebouwde versie 6.785 liter benzine hebben verbruikt tijdens de 95.000 km lange tocht van Houten naar Sydney.

300 euro

Deze wagen verbruikte 17 megawatt uur elektriciteit. Dit zou normaal 2.355 euro hebben gekost, maar Wiebe redde het met slechts 300 euro. Honderden mensen boden hem namelijk een slaapplek of stroom voor de auto aan.

Wiebe
Lees ook
Wiebe (31) rijdt zonder te tanken naar Australië

De hulp die Wiebe kreeg tijdens zijn wereldreis zal hem het meeste bijblijven. "Bijna 2000 mensen uit 45 verschillende landen hebben mij onderdak aangeboden en ook tijdens de reis kreeg ik hulp van alle kanten. In India hielpen locals met het repareren van de auto. Mensen boden een bank aan om te slapen en ook online kreeg ik soms geld toegestopt wanneer ik voor een grote reparatie stond. Ik ben heel dankbaar voor alle hulp, het heeft me gevormd als persoon."

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl