Tech

Koers Tesla keldert na weer een winstwaarschuwing: -9 procent

04 april 2019 15:38 Aangepast: 04 april 2019 18:01
Beeld © Getty

Tesla, maker van elektrische auto's, heeft slecht nieuws voor beleggers. In het eerste kwartaal leverde Tesla minder auto's af dan verwacht en het moest ook de prijzen verlagen. Dat heeft een negatieve invloed op het resultaat, waarschuwt het bedrijf. De koers daalt ruim 9 procent.

Het aandeel Tesla had sinds medio januari al 15 procent verloren en nu gaat er nog eens een flink stuk af. Het aandeel Tesla staat ruim 9 procent lager op 264 dollar.

Daarmee is de koers dit jaar al met zo'n 20 procent gedaald. Tesla doet het veel slechter dan de rest van de markt: de brede Amerikaanse S&P 500-index steeg dit jaar juist al met een kleine 15 procent. 

Tegenvaller

Er zit het een en ander tegen voor Tesla. Zo leverde het in de maanden januari tot en met maart 63.000 auto's aan klanten, terwijl analisten op 76.000 hadden gerekend.

Beleggers hadden er al op gerekend dat er minder Tesla's zouden worden afgeleverd, omdat er een eind kwam aan een aantal subsidies in de VS. Maar de werkelijkheid viel toch nog tegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stickers fopten Tesla Autopilot: auto's wisselden van rijbaan

Leveringsproblemen

Tesla had ook problemen om de auto's bij klanten te krijgen. Zo werden er meer auto's geproduceerd dan er werden afgeleverd. Het grootste deel van de circa 14.000 auto's die wel af zijn, maar nog niet afgeleverd, zijn wel onderweg naar klanten, aldus Tesla.

Dat niet alle auto's konden worden afgeleverd, was ondanks het feit dat grote man Elon Musk eind maart alle medewerkers een mail stuurde met het verzoek mee te helpen met het afleveren van auto's.

Tweede winstwaarschuwing

De winstwaarschuwing is de tweede in korte tijd voor Tesla. Eind februari meldde Musk namelijk dat het bedrijf in het eerste kwartaal geen winst zou maken.

Ondanks de tegenvaller in het eerste kwartaal, houdt het bedrijf wel vast aan de verwachting dat er in heel 2019 tussen de 360.000 en 400.000 auto's zullen worden afgeleverd.

In februari twitterde Elon Musk nog dat er dit jaar rond de 500.000 auto's zouden worden gemaakt, maar daar moest hij snel op terug komen. Beleggers werden dus op het verkeerde been gezet.

Rechter

Musk staat ook nog voor de rechter. De Amerikaanse beurswaakhond SEC vindt namelijk dat hij met de tweet over 500.000 auto's de voorwaarden van een eerdere schikking heeft geschonden. Musk had immers beloofd om niet meer zomaar alles te twitteren.

Hij moest zijn tweets eerst laten laten goedkeuren, voordat hij op de verzendknop mocht drukken. Maar de tweet over de 500.000 Tesla's had hij niet voor goedkeuring voorgelegd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore