Modemchips

'iPhone met 5G mogelijk uitgesteld door vertraging Intel'

04 april 2019 10:18 Aangepast: 04 april 2019 10:23

Apple zou zijn iPhone met 5G in 2020 willen uitbrengen, maar die planning komt in de knel door vertraging bij chipmaker Intel.

Omdat Apple ruzie heeft met chipmaker Qualcomm, moet het voor zijn iPhone-modems uitwijken naar andere bedrijven. De 4G-modems van de iPhones XS, XS Max en XR worden volledig door Intel gemaakt. Intel zou ook Apples hofleverancier voor 5G-modems moeten worden. De nieuwe 5G-netwerken bieden veel hogere datasnelheden.

Apple wil dat 5G-toestel in 2020 op de markt brengen, al flink later dan concurrenten die nu al hun eerste telefoons met 5G verkopen. Om 2020 te halen zou Intel de eerste prototypes van zijn XMM 8160 5G-modem in de zomer moeten leveren, en begin 2020 het definitieve ontwerp.

Intel zou echter vertraging hebben opgelopen met zijn ontwerpen, meldt Fast Company. Intel zou zijn chips niet snel genoeg kleiner kunnen maken, een probleem waar het bedrijf al jaren mee kampt. Apple zou niet tevreden zijn met de ontwerpen en het vertrouwen in Intel verliezen. Apple zou een moeilijke klant zijn; het bedrijf zou van Intel eisen dat het altijd eerder dan alle andere klanten wordt geholpen. Ook zou de winst op de modems voor Intel relatief laag zijn.

Apple wil eigen chips gaan maken

Apple en Intel lijken enigszins tot elkaar veroordeeld. Voor Intel is een enorme order modemchips ondanks de lage winstmarge alsnog een betrouwbare inkomstenbron. En Apple heeft weinig alternatieven: met Qualcomm heeft het ruzie en Samsung, TSMC en Mediatek zouden de capaciteit niet hebben om Apples deadline te halen.

Voor de iPhone van 2021 zouden duizend tot tweeduizend Apple-technici werken aan een eigen ontwerp voor een modem. Net als bij de processorchips van Apple, zouden die worden gefabriceerd worden door chipmaker TSMC, of mogelijk door Samsung. In de tussentijd zou het voor Apple praktisch gezien het makkelijkst zijn om weer met Qualcomm samen te werken, als de lucht tussen de bedrijven nog geklaard kan worden.

Intel miste de smartphone-boot

Intel blijft moeite hebben om mee te komen op de mobiele markt. Voor de intrede van smartphones was Intel met afstand de meest dominante chipmaker. Maar Intel was niet snel genoeg met zijn mobiele chips, terwijl spelers als Qualcomm, Samsung en TSMC veel marktaandeel wisten te pakken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple-ceo Tim Cook gaat getuigen in Qualcomm-zaak

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luister de Bright Podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore