Ga naar de inhoud
Spike Prime

Nieuw Lego-pakket leert kinderen programmeren

Lego heeft een nieuw bouwpakket voor robotjes aangekondigd. Het Spike Prime-pakket leert kinderen uit de bovenbouw om te programmeren.

Het nieuwe pakket moet oudere basisschoolleerlingen op een toegankelijke manier kennis laten maken met robotica, technisch bouwen en programmeren. Daarmee is het Spike Prime-pakket een laagdrempelig neefje van de ingewikkeldere Lego Mindstorm-pakketten. Programmeren doen leerlingen met een bijbehorende Lego Spike-app, gebaseerd op de toegankelijke programmeertaal Scratch die al op veel scholen wordt gebruikt.

Het Spike Prime-pakket is een doos met 523 Lego-stukjes, waaronder wat nieuwe stukjes uit de Lego Technic-lijn. Er zitten drie elektromotortjes in het pakket, drie sensoren, een gyroscoop, een speaker, een matrix-schermpje, bluetooth-module, oplaadbare batterij en een Smart Hub waar kinderen alles op kunnen aansluiten. Nieuwe basisplaatjes moeten bouwen makkelijker maken, de wielen zijn beter op motortjes aan te sluiten en nieuwe clipjes moeten het wegwerken van snoertjes simpeler maken.

Zelfvertrouwen en motivatie

Kinderen gaan niet in het wilde weg aan de slag, maar moeten naar verschillende einddoelen werken, die vastgelegd zijn in lesplannen voor docenten. Dat begint met kleine bouwwerken die simpele programmering volgen, tot ingewikkelde voertuigen en robots die allerlei verschillende handelingen kunnen uitvoeren. Die opzet moet motiverend maar uitdagend zijn voor kinderen, zegt Lego. Vergelijkbare pakketten zijn volgens Lego vaak toch te moeilijk, waardoor kinderen snel vastlopen en het zelfvertrouwen kwijtraken.

Het Spike Prime-pakket is meteen ook een georganiseerde opruimdoos, zodat leraren alle steentjes makkelijk kunnen opbergen. Het pakket komt in augustus op de markt, en wordt aan basisscholen aangeboden voor 329,95 dollar. Consumenten kunnen het pakket echter ook zelf aanschaffen.

Deel de video op Facebook