Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van onze partner KPN

Autonoom rijdende shuttle dicht the last mile

03 april 2019 14:27 Aangepast: 08 april 2019 14:17

In het Groningse Scheemda rijdt sinds een half jaar een zelfrijdende shuttlebus tussen de hoofdingang van het ziekenhuis en een verderop gelegen bushalte. Het systeem functioneert dankzij 5G.

5G, de opvolger van 4G, laat niet lang meer op zich wachten. KPN is druk bezig met de voorbereidingen voor de aanleg van het netwerk. Bij wijze van pilot zijn vijf zogenaamde 5G-fields ingericht, proefopstellingen waar 5G voor het eerst in Nederland in de praktijk wordt toegepast.

5G fields

Een van deze 5G fields ligt in het Groningse Scheemda. Vlak bij het in 2018 opgeleverde Ommelander Ziekenhuis Groningen is een aparte rijbaan ingericht waar een shuttlebus overheen rijdt. Dit initiatief, gesteund door vervoersbedrijf Arriva en de provincie Groningen, is een van de eerste voorbeelden van daadwerkelijk autonoom vervoer in Nederland.

Oogje in het zeil

In de video kun je zien hoe de zelfrijdende bus rijdt, welke probleem de bus specifiek oplost voor deze krimpregio en waarom ze vanuit een controleruimte in het provinciehuis een oogje in het zeil houden.

Wanneer komt 5G nu echt en wat kunnen we er straks mee? Kan 5G ons fileprobleem oplossen? En welke toepassingen worden er ontwikkeld voor the internet of things? Dit en meer zie je in de RTL Z Innovatieweek: Digital, in samenwerking met KPN – The Digital Dutch.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore