Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Kijkcijfers voorop

'YouTube-top negeerde zorgen over schadelijke video's'

02 april 2019 20:47 Aangepast: 03 april 2019 11:37

De top van YouTube zou waarschuwingen van het personeel over schadelijke video's negeren, en alleen maar geven om kijkcijfers.

Dat zeggen ruim twintig huidige en voormalige medewerkers van YouTube tegen Bloomberg. De medewerkers vertellen over de verschillende manieren waarop zij de bedrijfstop de afgelopen jaren hebben gewaarschuwd over de opkomst van schadelijke video's. Het gaat daarbij om onder andere video's met complottheorieën en andere leugens, video's die kijkers opruien en filmpjes met racistische of anderszins aanstootgevende inhoud.

Medewerkers hebben hun zorgen over zulke video's geuit. Ze stelden voor het voor kijkers makkelijker te maken zulke video's te melden. Om bij te houden hoe groot het bereik van schadelijke video's is, en om dergelijke video's buiten de algoritmes van YouTube te houden zodat zulke video's niet viral gaan.

Medewerkers vertrokken vanwege 'onvermogen'

De bedrijfstop zou echter altijd afwijzend reageren op de zorgen van medewerkers. De top van YouTube maakt zich volgens de bronnen van Bloomberg enkel druk om de kijkcijfers. Of in YouTube-termen: de 'engagement', de optelsom van het aantal kijkers van een video, hoe lang zij kijken en hoe vaak zij met de video interacteren.

YouTube-CEO Susan Wojcicki zou zich niet willen bemoeien met de balans van de video's op haar site. Eerder omschreef ze de videosite al als een bibliotheek, en in een bibliotheek zijn volgens haar ook altijd controverses te vinden. De rest van de bedrijfstop zou bang zijn voor teruglopende engagement als er zou worden ingegrepen tegen schadelijke video's.

Vijf voormalige topmedewerkers van YouTube zouden het bedrijf hebben verlaten vanwege het "onvermogen om extreme, verontrustende video's te temmen". Terwijl Facebook de afgelopen jaren op de pijnbank ligt vanwege schadelijke inhoud, zou YouTube beleidswijzigingen het liefst willen vermijden.

YouTube herkent zich niet in beeld

Een YouTube-woordvoerder bestrijdt het beeld dat Wojcicki "onoplettend is over deze kwesties en dat het bedrijf engagement boven al het andere stelt". Het bedrijf zegt zich de afgelopen twee jaar te hebben gericht op het vinden van oplossingen voor zijn problematische inhoud.

"We hebben enkele significante stappen gezet, waaronder het updaten van ons aanbevelingssysteem om de verspreiding van schadelijke desinformatie te voorkomen en het verbeteren van de nieuwservaring op YouTube", stelt het bedrijf. Ook wijst YouTube op de verhoging van zijn moderatieteam naar 10.000 mensen en extra investeringen in kunstmatige intelligentie die overtredende video's moet verwijderen.

'Video's neo-nazi's hebben vrij spel'

Volgens het verslag van Bloomberg zouden voorstellen over het weren van complotvideo's uit de aanbevelingen eerder in de wind zijn geslagen. Ondertussen meldt Motherboard dinsdag dat video's van witte nationalisten en neo-nazi's nog steeds vrij spel hebben op YouTube. Hoewel advertenties in sommige gevallen niet meer worden getoond bij zulke video's en ze niet meer worden aangeraden, blijven ze wel gewoon vindbaar in de zoekresultaten.

Eerder dit jaar trokken verschillende grote adverteerders zich terug van YouTube, nadat bleek dat een pedofielennetwerk de videosite misbruikte. Eind 2017 trokken grote adverteerders zich ook al eens terug, ook toen vanwege video's gericht op pedofielen.

YouTube deelt zijn omzetcijfers niet openbaar, maar geschat wordt dat het bedrijf jaarlijks meer dan 16 miljard dollar verdient aan advertenties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

YouTube toont nog altijd reclame bij extremistische kanalen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore