Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Uitstekende netwerken

Netwerktest: T-Mobile Nederland krijgt 's werelds hoogste score

02 april 2019 10:12 Aangepast: 02 april 2019 11:08
Beeld © Bloomberg

De drie grote Nederlandse providers scoren 'uitstekend' in de jaarlijkse netwerktest van onderzoeksbureau P3.

De netwerken van KPN, T-Mobile en Vodafone werden op de proef gesteld door tests uit te voeren in de auto, de trein en in sommige drukke steden ook te voet. Zowel de belkwaliteit als de internetsnelheid en kwaliteit zijn getest.

Ook werden voor het eerst de ervaringen van klanten meegenomen: 26.000 Nederlanders deelden hun gebruiksdata met P3 zodat onder meer het aantal storingen kon worden meegeteld in de beoordeling.

T-Mobile scoort het hoogst

Alles bij elkaar opgeteld scoort T-Mobile het hoogst, met een totale score van 977 uit 1000, de hoogste score die P3 tot nu toe wereldwijd heeft toegekend. KPN volgt met 961 punten, Vodafone met 959 punten.

Alledrie de providers verdienen in de test de score 'outstanding'. Hoewel T-Mobile nipt meer punten scoort, presteren alledrie de Nederlandse providers volgens P3 in de praktijk praktisch hetzelfde.

In de trein kan het nog beter

Alledrie de providers scoren in en om zowel dorpen als steden en zowel lopend als in de auto goed: gemiddeld is er in meer dan 95 procent van de gevallen een succesvolle verbinding, in sommige gevallen 99 of 100 procent. Vooral in treinen valt er nog winst te behalen.

T-Mobile bood in de trein in 91 procent van de gevallen een dataverbinding, KPN 87 procent van de gevallen en bij Vodafone in 85 procent van de gevallen.

Overal dezelfde meting 

Vodafone had in 2018 het langst last van grote storingen storingen: bij elkaar zo'n 17 uur. T-Mobile had zo'n 2 uur last van storingen, KPN 1 uur. De tests werden uitgevoerd met de Samsung Galaxy S9. Meerdere exemplaren van die telefoon werden in een speciale testdoos opgesteld, om overal steeds dezelfde meting te kunnen garanderen.

P3 prijst de verbeteringen die Nederlandse providers aan hun netwerken blijven doorvoeren. Ook enkele jaren geleden scoorde onze providers al goed, maar toch blijft de betrouwbaarheid van de netwerken groeien. Tele2 is overigens niet meegenomen in de test, omdat dat bedrijf door T-Mobile is overgenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Mobiel internet in Nederland één van de snelste ter wereld'

Mobiel internet buiten EU: welke provider is het goedkoopst?

Meer tech-video's? Volg Bright opYouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore