Ga naar de inhoud
Droom van een pyjama

Deze pyjama meet hoe je hebt geslapen

Beeld © UMassAmherst

Met een ademmonitor, een hartslagmeter en een bewegingssensor weet deze pyjama precies hoe je nachtrust geweest is.

Voor een onderzoek aan de universiteit van Massachusetts heeft wetenschapper Trisha Andrew een bijzonder pyjama gemaakt. Deze katoenen pyjamajas heeft verschillende sensoren in de voering verwerkt.

Met vijf sensoren weet het jasje precies of je goed geslapen hebt en hoeveel je in de remslaap hebt vertoefd. De beweging wordt gemeten door vier sensoren die continu doorgeven met hoeveel druk het lichaam op het matras duwt. De vijfde sensor meet zowel het ademritme als de hartslag, zo schrijft New Scientist.

Nadat alle sensoren geplaatst waren, is er een extra laag katoen aan de binnenkant van de pyjama genaaid om de sensoren onzichtbaar te maken. Ook alle draden zijn in de voering verwerkt en het jasje kan in de wasmachine. De metingen worden naar een printplaat gestuurd die tegelijkertijd functioneert als knoop. Via bluetooth stuurt de knoop de informatie weer door naar een computer.

Nog niet op de markt

Voorlopig is de slimme pyjama nog in de beginfase van de ontwikkeling: er hebben pas acht mensen in geslapen. Ook moet het team rekening gaan houden met de verschillende lengtes van personen, omdat dit een andere plaatsing van de sensoren voorschrijft.

Een pyjamabroek met sensoren is ook in ontwikkeling.