Tech

'Nederland zet handelsrelatie VS op spel als het Huawei niet boycot'

01 april 2019 21:10 Aangepast: 02 april 2019 13:56
Beeld © ANP

Als Nederland Huawei niet in de ban doet voor het toekomstige 5G-netwerk, speelt het met vuur. Amerikaanse inlichtingendiensten delen dan mogelijk minder informatie met Nederland en het zou de handelsrelatie tussen de landen ook kunnen schaden.

Dat zegt Newt Gingrich, oud-politicus en vertrouweling van president Trump, in een gesprek met RTL Z.

"Dat zou een probleem kunnen worden. Dat moeten we afwachten", zegt Gingrich.

Nationale veiligheid

De Amerikanen zijn ervan overtuigd dat Huawei een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. "Niet alleen voor de VS, maar voor alle landen die zaken met ze doen."

De VS, Australië en Nieuw-Zeeland deden apparatuur van Huawei al in de ban, uit vrees dat de Chinese overheid dankzij Huawei-apparatuur toegang heeft tot communicatiestromen en dataverkeer.

In Europa bestaat die angst ook, mede door lobbywerk van de Amerikanen. Zij zetten landen als Duitsland en Engeland onder druk om Huawei in de ban te doen.

Miniatuurvoorbeeld
KPN loopt vooruit

KPN wil in zee met controversieel Huawei voor aanleg 5G-netwerk

Inlichtingendiensten

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland dreigde al dat inlichtingendiensten minder informatie zouden delen met Duitsland als ze het Chinese bedrijf 5G-netwerken laten aanleggen. De Europese Unie besloot vorige week dat landen de veiligheidsrisico’s moeten analyseren over de aanleg van 5G. Lidstaten mogen zelf bepalen met welke partijen ze zakendoen. Ze mogen, als de nationale veiligheid in het geding is, ook besluiten partijen uit te sluiten.

Maar als de landen toch zaken doen met de Chinezen, dan kan dat behoorlijke gevolgen hebben. Gingrich zet de Amerikaanse boodschap dan ook kracht bij. "Als Europa 5G van Huawei niet in de ban doet, kan het de toegang tot inlichtingen blokkeren."

Harder standpunt

Hoe langer het duurt, hoe waarschijnlijker het is dat de VS een harder standpunt inneemt, zegt de oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. En dus ook richting Nederland. "Dat heb je in het afgelopen jaar gezien. Het duurde even tot we realiseerden dat het een echte dreiging is."

De VS wil dat alle bondgenoten zichzelf kunnen beschermen. "Als de Amerikaanse bondgenoten worden gebruikt om te spioneren of om invloed uit te oefenen, wordt het uitdagend om bondgenoten te zijn", aldus Gingrich.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van