Ga naar de inhoud
Nieuwe koers?

Facebook overweegt uitgevers te betalen voor nieuwssectie

Beeld © Getty

Facebook-baas Mark Zuckerberg denkt hardop na over een speciale nieuwssectie in Facebook, waarbij hij nieuwsmedia zelfs wil betalen voor hun werk.

Zuckerberg kondigde onlangs al een grote koerswijziging aan voor Facebook, met meer nadruk op privé-communicatie. Nu lijkt hij ook terug te komen op een beslissing van begin 2018. Toen wijzigde Facebook zijn algoritmes en beleid: nieuws kreeg een veel minder prominente plaats op de thuispagina's van Facebook. Het bedrijf deed dat onder meer om de invloed van nepnieuws op verkiezingen te verkleinen.

In gesprek met Mathias Döpfner, CEO van mediabedrijf Axel Springer, lijkt Zuckerberg terug te komen op die beslissing, met een draai van 180 graden. De Facebook-CEO wil een eigen nieuwssectie op zijn site maken, gericht op "nieuws van hoge kwaliteit". Hij denkt er zelfs over na om nieuwsmedia te betalen.

Mogelijk eind dit jaar beschikbaar

"We hebben het gehad over de rol die kwaliteitsjournalistiek speelt in het creëren van een geïnformeerde gemeenschap en de principes die Facebook zou moeten gebruiken om een nieuws-tab te bouwen dat nieuws van hoge kwaliteit omhoog haalt, en het bedrijfsmodel en ecosysteem om dat te ondersteunen", schrijft Zuckerberg in zijn bericht boven het gesprek met Döpfner.

De plannen van Zuckerberg lijken nog in een vroeg stadium; volgens een ingewijde zou Facebook zijn vernieuwde nieuws-tab eind dit jaar beschikbaar willen stellen. De CEO denkt na over directe relaties met uitgevers om ervoor te zorgen dat nieuws op Facebook beschikbaar is en van hoge kwaliteit is.

Gebruikers hoeven niet te betalen

Volgens ingewijden zou Facebook niet van plan zijn gebruikers te laten betalen voor de nieuwssectie. Mogelijk zou het bedrijf nieuwsmedia willen laten delen in zijn advertentie-inkomsten.

Apple biedt sinds vorige week in de VS zijn betaalde nieuwsdienst Apple News+ aan. Voor 10 dollar per maand geeft Apple News+ toegang tot een handvol kranten en 300 tijdschriften.

Facebook
Lees ook:
Facebook legt voortaan uit waarom je berichten ziet
Facebook
Lees ook:
Facebook gaat meer uitingen van racisme aanpakken
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl