Supersnel internet

Eindhoven gaat experimenteren met 5G

29 maart 2019 12:22 Aangepast: 29 maart 2019 12:22

In de tweede helft van dit jaar begint de gemeente Eindhoven samen met VodafoneZiggo en Ericsson met een experiment met 5G.

Op een aantal testlocaties wordt 5G aangeboden via de 3,5 gigahertz-frequentie. Deze frequentie wordt nu nog gebruikt door inlichtingendiensten om communicatie af te luisteren.

Bewoners, instellingen en bedrijven kunnen gebruikmaken van 5G voor allerhande toepassingen waarbij gebruikgemaakt wordt van de hogere snelheid en de snellere responstijd (lagere latency) van 5G.

Voetbalwedstrijden

Een van de projecten waaraan wordt gewerkt, is 'Connected Ambulances'. Daarbij moet het snelle internet worden gebruikt om al tijdens een ambulancerit via een 5G-verbinding hulp op afstand te bieden.

Daarnaast wil Eindhoven 5G ook gaan inzetten bij het Philips Stadion. Met behulp van een 5G-360-gradencamera kunnen mensen thuis bepalen vanuit welk blikveld ze de wedstrijd willen bekijken. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om virtueel naast de wisselspelers in de dug-out plaats te nemen.

Voorbereidingen voor 5G

Wereldwijd worden op dit moment voorbereidingen getroffen voor de aanleg van 5G-netwerken, de opvolgers van de 4G-netwerken die nu worden gebruikt voor snel mobiel internet. Ook worden al de eerste smartphones met 5G uitgebracht, onder meer door Huawei.

5 dingen die je moet weten over 5G:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore