Onderzoek

'Bijna alle handel in bitcoins is kunstmatig'

29 maart 2019 10:59 Aangepast: 29 maart 2019 13:40

Bijna 95 procent van het handelsvolume in bitcoins op 81 grote crypto-platforms is kunstmatig. Dat blijkt uit een analyse van de handelsactiviteiten.

Uit het onderzoek van het cryptobedrijf Bitwise blijkt dat bij 71 van de 81 onderzochte platforms sprake was van patronen die sterk wijzen op kunstmatige handel.

Zo is er een exchange (Exrates geheten) waar nauwelijks handel plaatsvindt die kleiner is dan 3 bitcoins, terwijl bij een ander platform (BitForex) de handel juist weer lijkt te stoppen bij transacties groter dan 6 bitcoin. Ook constateerde Bitwise dat er bij een exchange (LBank) vooral veel grote opdrachten plaatsvinden, terwijl bij alle andere beurzen het patroon precies omgekeerd is.

Kunstmatige handel

Zo stuitte Bitwise op tal van verdachte patronen die wijzen op kunstmatige handel. Bij dergelijke fake-transacties koopt een partij bijvoorbeeld de bitcoins die zij op hetzelfde moment verkoopt. Al met al schat Bitwise dat van de 6 miljard dollar aan handel die de beurzen zelf dagelijks rapporteren, slechts 273 miljoen dollar echt is.

De cryptobeurzen zetten de handelsactiviteiten in scène om de suggestie te wekken dat hun platform veelgebruikt wordt. Een groot handelsvolume maakt een platform bijvoorbeeld interessant voor partijen die via een zogeheten initial coin offering (ICO) geld willen ophalen. Dergelijke partijen betalen soms enkele miljoenen om hun ICO via een succesvol cryptoplatform te laten verlopen.

Winklevoss-broers

Het vermoeden dat een flink deel van de handel in bitcoins niet echt is, is niet nieuw. Voor de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten, de SEC, was de verdenking van grootschalige manipulatie eerder al reden om plannen voor de introductie van een op bitcoins gebaseerde ETF (exchange traded fund) af te wijzen.

Bij een ETF hoeven beleggers niet zelf bitcoins te kopen. In plaats daarvan investeren ze in een financieel product dat de koers van de bitcoin nauwgezet volgt. Onder meer de Winklevoss-broers (bekend van hun hoogoplopende geschil met Mark Zuckerberg over de vraag wie Facebook heeft bedacht) hebben in het verleden verscheidene pogingen gedaan om een bitcoin-ETF te introduceren.

ETF van Bitwise

Met het onderzoek naar manipulatie in de hand gaat Bitwise nu ook een poging wagen om een ETF goedgekeurd te krijgen. De bitcoin-ETF van Bitwise zou gebaseerd moeten zijn op die paar cryptobeurzen waar de handel vermoedelijk niet kunstmatig wordt opgepompt. Tot de exchanges waar de handel wel echt is, behoren volgens Bitwise onder meer Binance, Bitfinex en Kraken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ceo bitcoinbeurs Mt. Gox niet schuldig aan verduistering

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS arresteert oprichter frauduleus cryptocurrency-bedrijf

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van