Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Na Christchurch

Facebook gaat meer uitingen van racisme aanpakken

27 maart 2019 21:02 Aangepast: 27 maart 2019 21:09
Mark Zuckerberg. Beeld © Getty Images

Facebook gaat meer uitingen van vreemdelingenhaat en racisme aanpakken. Trots zijn op je land mag, maar ‘wit nationalisme’ is vanaf volgende week niet langer toegestaan.

Discriminatie op basis van ras, etniciteit of religie stond Facebook al niet toe. Met ingang van volgende week voegt het sociale netwerk daar ook uitingen van ‘wit nationalisme’ en ‘wit separatisme’ aan toe. Opmerkingen als “immigratie verscheurt dit land: wit separatisme is de oplossing” worden daardoor niet langer getolereerd, schrijft Motherboard.

Na kritiek van burgerrechtenactivisten en historici erkent Facebook dat er een fundamenteel verschil bestaat tussen nationalisme en separatisme enerzijds en de ‘witte’ varianten daarvan anderzijds, die pleiten voor een witte nationale identiteit en voor het scheiden van mensen op basis van huidskleur.

“Mensen kunnen nog steeds trots zijn op hun etnisch erfgoed, maar het verheerlijken of steunen van wit nationalisme en separatisme staan we niet meer toe”, schrijft Facebook. Berichten of groepen waarin bijvoorbeeld wordt geijverd voor bijvoorbeeld Baskisch separatisme, zal het netwerk niet verwijderen.

Terroristische aanvallen

De nieuwe maatregelen van Facebook vallen niet los te zien van de recente terroristische aanvallen op moskeeën in Nieuw-Zeeland. De aanslagpleger zond zijn actie live uit op Facebook. De oorspronkelijke video werd zo’n vierduizend keer bekeken voordat het sociale netwerk de beelden verwijderde.

In het eerste etmaal na de aanslagen in Christchurch hield Facebook nog eens 1,5 miljoen kopieën van de video tegen. Ook besloot Facebook kort na de aanslagen verscheidene pagina’s van neonazi’s te verwijderen.

Critici verwijten Facebook dat het bedrijf wel heel traag is met de aanpak van racisme. Zo maakte Motherboard de problemen met wit nationalisme en wit separatisme al in mei vorig jaar aanhangig. “Ze komen alleen in actie als er een tragedie heeft plaatsgevonden”, stelt Keegan Hankes van de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie SPLC tegenover Motherboard.

Sneller verwijderen

“Er zullen altijd mensen zijn die proberen om onze maatregelen te omzeilen om haat te verspreiden”, stelt Facebook. Het sociale netwerk kondigt wel aan dat het racisme sneller van zijn platform wil verwijderen.

Amerikaanse Facebook-gebruikers die op zoek zijn naar racistische berichten of groepen, worden doorverwezen naar Life after Hate, een organisatie die mensen helpt om racistische groeperingen te verlaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder dan 200 kijkers voor livestream Christchurch-schutter

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook schrapt 1,5 miljoen video's aanslagen Nieuw-Zeeland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore