Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
ECG-functie

Apple Watch maakt nu ook in Nederland hartfilmpjes

27 maart 2019 23:00 Aangepast: 28 maart 2019 11:30

Met de Apple Watch Series 4 is het voortaan ook in Nederland mogelijk om hartfilmpjes, zogeheten ECG's, te maken. Apple heeft de ECG-functie woensdagavond in ons land gelanceerd.

Apple heeft zojuist de WatchOS-update 5.2 uitgebracht voor de Apple Watch. Na installatie kun je ook in Nederland met de Apple Watch Series 4 een electrocardiogram (ECG) maken. In de VS kon dat al langer, maar de functie was tot nu toe nog niet goedgekeurd in de Europese Unie. 

Een ECG is een test die de timing en sterkte vastlegt van elektrische signalen die je hart laten kloppen. Zijn er onregelmatigheden vastgesteld, dan is het raadzaam contact op te nemen met een arts. De app kijkt ook of er sprake is van een verdacht hoog of juist laag hartritme. De functie checkt niet op hartaanvallen.

Hartritmestoornissen

De ECG-functie werkt alleen op de nieuwe Apple Watch Series 4 die in het najaar van 2018 verscheen. Gebruikers van alle modellen van de Apple Watch kunnen voortaan ook een melding krijgen als het horloge een onregelmatig hartritme heeft geconstateerd. Die functie meet 65 minuten lang of er afwijkingen in het hartritme zijn.

In de VS zijn bij meerdere Apple Watch-gebruikers al hartritmestoornissen vastgesteld na waarschuwingen door het horloge. Ook bleek uit een onderzoek van de Stanford Universiteit in opdracht van Apple onder 400 duizend respondenten dat het horloge hartritmestoornissen relatief goed kon voorspellen. 

De recente Apple-horloges hebben ook al valdetectie, een SOS-functie en een ademhalings-app.

Veel aankondigingen

De introductie van de ECG-functie van de Apple Watch in Europa is een van de vele aankondigingen die Apple de afgelopen dagen heeft gedaan. Maandagavond presenteerde de iPhone-maker onder andere een betaalde videodienst, een abonnement op games en een eigen creditcard.

Vorige week werden onder andere nieuwe iPads en de nieuwe versie van de draadloze AirPods-oordoppen aangekondigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore