Ga naar de inhoud
Tech

Telefoon leeg? Huur een powerbank bij Rotterdamse startup

Het team van BatteryBox. Oprichter Tacco Marijnen staat derde van links. Beeld © BatteryBox.

Waar je maar wil een powerbank kunnen huren om je leegrakende telefoon van een paar procenten extra stroom te kunnen voorzien. Dat is in het kort het doel van startup Batterybox, die vandaag in Rotterdam een powerbanknetwerk lanceert.

Oprichter Tacco Marijnen merkte iets dat we bijna allemaal wel eens tegenkomen: aan het eind van de dag is de accu van je smartphone bijna leeg. Het was 80 procent, toen 52, 34, en bij 20 procent komt het rode balkje in beeld en slaat de stress toe.

'Bijna-leeg-paniek' of 'accu-angst' noemt Marijnen dat. "We willen daarom oplaadstations door de stad verspreiden. Bij locatie A kan je dan een powerbank huren, die je later ergens anders of op dezelfde locatie kan terugbrengen", legt hij uit.

Overal powerbankstations in China

De inspiratie deed Marijnen op in China, waar hij regelmatig komt voor een ander bedrijf dat hij heeft. "Net zoals me in Nederland vaak overkomt, was mijn telefoon aan het einde van de dag leeg. We zouden nog met zakenrelaties een etentje en een avondje uit doen", vertelt hij. Achter de bar opladen kon niet, maar het horecapersoneel had wel een andere oplossing.

Voor een klein bedrag kon Marijnen een powerbank huren. Toen hij die aan het einde van het etentje wilde terugbrengen, werd hij uitgelachen door zijn Chinese zakenpartner. "Hij zei: ben je gek. Ik kon de powerbank ook op andere locaties inleveren. In de trein, op straat of bij een andere kroeg. Ik vond het briljant." 

Start in Rotterdam 

Liever goed gejat dan slecht bedacht, dus Marijnen ging aan de slag. Vandaag begint hij in Rotterdam met ongeveer 40 locaties waar een 'batterybox' wordt geplaatst. In zo'n oplaadstation passen tien powerbanks. Met een powerbank kunnen ongeveer drie telefoons volledig worden opgeladen.

In de oplaadstand komt er ongeveer 1 procent per minuut bij, volgens Marijnen. Verder is het een standaard deelsysteem, zoals bekend van bijvoorbeeld deelfietsen die je overal kunt inleveren. Verdeeld door de stad zijn er meerdere stations te vinden. Het bedrijf start in Rotterdam omdat deelconcepten daar naar verwachting goed aanslaan. 

Opladen op de spoedeisende hulp of in het stadion

Op dit moment staat er een oplaadstation bij bijvoorbeeld de Kuip, de Erasmus Universiteit, horecagelegenheden als de Witte Aap en Ayla en een ziekenhuis. "Stel je voor dat je op de spoedeisende hulp terecht komt", beschrijft Marijnen. "Dat is een heel gedoe, je zal ongetwijfeld moeten appen en bellen. Dan is het handig als je daar een powerbank kunt huren." 

Huren kunnen gebruikers op verschillende manieren doen. Voor 2 euro per uur kun je per sms bij een oplaadstation een powerbank halen.

Met de app kost dat 1 euro, maar het is ook mogelijk om een abonnement af te sluiten om onbeperkt powerbanks te lenen. "Dan kan je altijd en overal opladen, al sturen we gebruikers ook ieder uur een herinnering om de powerbank weer in te leveren", zegt Marijnen.

Delen
Lees ook:
Delen is de toekomst: zes inspirerende bedrijfjes uit de deeleconomie

'De crowd moet niet gaan stelen' 

Bang voor diefstal is hij niet, ook al zit er bij de huur via sms geen borg op de powerbanks. "Dat kan een zwakte blijken in het businessmodel. Het bedrijf wordt door crowdfunding gefinancierd, maar als de crowd gaat stelen is het snel klaar", zegt hij lachend. "Dan nog zou het wel via de app kunnen, dan 'kennen' we de gebruiker." 

Je hebt als dief overigens niet veel aan de powerbank. "De powerbanks laden alleen in onze stations op. Mensen zullen het ongetwijfeld soms vergeten en ze in hun tas meenemen, maar dan krijg je dus ieder uur een herinnering."

10.000 locaties voor 2020

Het doel van Batterybox is om binnen anderhalve maand 200 locaties in Rotterdam te hebben. Daarna start het bedrijf in Amsterdam. "We hopen dat we aan het einde van het jaar tussen de 5000 en 10.000 locaties door het hele land hebben", zegt Marijnen.

Of dat lukt zal ervan afhangen of ketens zoals Albert Heijn zich willen aansluiten. "Zij bedenken toffe oplossingen met mobiel betalen en dergelijke zaken, maar dan is het juist vervelend als je telefoon leeg is. Daar kunnen wij iets betekenen. Wij hebben in ieder geval duizenden powerbanks op voorraad en zijn klaar om snel te groeien", besluit Marijnen.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl