Game-abonnement

Apple Arcade: dit weten we over de Apple-gamedienst

27 maart 2019 18:59 Aangepast: 16 september 2019 22:49

Apple Arcade wordt een nieuw game-abonnement: voor 5 euro per maand krijg je toegang tot een groot aantal spellen op Apple-apparaten.

Apple Arcade was de grootste verrassing tijdens het Apple-evenement waar ook de videodienst Apple TV+ werd onthuld. Apple Arcade wordt een abonnementsdienst waarmee spelers onbeperkt toegang krijgen tot een groeiend aanbod aan games die normaal gesproken per stuk gekocht zouden moeten worden.

"Betaalde games worden vaak geprezen en geliefd door de mensen die ze spelen, maar de concurrentie met gratis games is moeilijk, dus zelfs de beste games hebben maar een kleiner publiek bereikt", zei Apple tijdens de presentatie van Apple Arcade. Dat sentiment is terug te zien in de ranglijsten van de App Store, waar de free-to-play en pay-to-win-games vaak bovenaan staan.

Zonde, want juist games met een prijs van 5 tot 10 euro of meer zijn vaak zeer de moeite waard. Het gaat dan onder meer om indie-games, liefdevol gemaakte games van kleine teams of solo-ontwikkelaars die een mooi verhaal op een unieke manier vertellen of de speler op een hele nieuwe manier uitdagen. Wellicht kan een abonnement er voor zorgen dat mooie mobiele games eindelijk het grote publiek krijgen dat ze verdienen.

Wat weten we over Apple Arcade?

Apple Arcade komt in het najaar beschikbaar. Spelers krijgen dan toegang tot honderd nieuwe en exclusieve games. De term 'exclusief' is in de game-wereld vrij rekbaar. Het kan gaan om games die tijdelijk wel op Apple Arcade en niet op Android speelbaar zijn, maar tegelijkertijd wel op bijvoorbeeld de PlayStation 4. Volgens Apple staan storytelling en design vooraan bij de keuze voor de Arcade-games.

Wat zijn de voordelen?

Apple legt de nadruk op de privacy van gebruikers. Als andere voordelen noemt het: onbeperkt spelen, geen advertenties of in-app-aankopen, games zijn offline overal speelbaar en het hele gezin heeft toegang tot één abonnement.

Maar het belangrijkste punt is waarschijnlijk dat de games speelbaar zijn op zowel iPhone, iPad, Mac en Apple TV. Apple belooft dat spelers straks naadloos kunnen springen van spelen op hun telefoon naar spelen op hun tv.

Dat biedt momenteel niemand op die manier. Nintendo komt nog het dichtst in de buurt met zijn Switch. Ook het aanstaande Google Stadia belooft naadloos gamen op allerlei apparaten, maar dan zijn spelers weer zeer afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Bij Apple Arcade staan de games op het apparaat opgeslagen.

Welke games en ontwikkelaars doen mee?

Op de site van Apple Arcade staan al een aantal trailers van games die naar de dienst komen. Puzzelgame Where Cards Fall van Alto's Adventure-ontwikkelaar Snowman en avonturengame The Pathless van Giant Squid, maker van ABZÛ. Maar ook de game Beyond a Steel Sky van Broken Sword-maker Revolution Software komt naar de dienst, net als LEGO-multi-playergame LEGO Brawls.

Apple zet op zijn site daarnaast nog 24 nieuwe games op een rijtje, van Monument Valley-ontwikkelaar Ustwo tot Sonic Team Racing van SEGA. In een aparte video licht Apple daarnaast wat ontwikkelaars van Apple Arcade-games uit, met grote namen als Hironobu Sakaguchi, Ken Wong en Will Wright. Sakaguchi is de bedenker van de Final Fantasy-reeks maar startte een aantal jaar geleden zijn eigen studio. Ken Wong was hoofdontwikkelaar van de geprezen Monument Valley-games en Will Wright is de bedenker van SimCity en The Sims.

Tijdens de presentatie van Apple Arcade werd daarnaast een overzicht getoond van de tientallen ontwikkelaars die meedoen met de streamingdienst, van grotere uitgevers als Disney en Konami tot kleinere als Annapurna Interactive.

Wat gaat het kosten?

Apple Arcade kost 5 euro per maand.  

Xbox-gamers hebben met Game Pass een dienst die het meest in de buurt komt: een groeiende bibliotheek games, onbeperkt speelbaar voor 9,99 euro per maand.  

Is de dienst goed voor indie-games?

Dat hangt van meerdere zaken af. Is de prijs straks hoog genoeg om alle ontwikkelaars een eerlijke vergoeding te geven? Hoe wordt het geld straks verdeeld? Krijgen ontwikkelaars wiens games meer gedownload of langer gespeeld worden straks meer geld?

En moeten ontwikkelaars straks kiezen tussen het verkopen van losse games en het meedoen aan een dienst als Apple Arcade? Kunnen zij hun game ook nog op andere spelcomputers uitbrengen? In gesprek met The Verge zijn ontwikkelaars voorzichtig positief. "Het doet me goed te zien dat Apple zo veel tijd en energie steekt in het onderhouden en verbeteren van de kwaliteit van de App Store, zeker terwijl ze daarbij indie-games in de spotlight houden", zegt indie-game-ontwikkelaar Zach Gage.

Tijdens de presentatie viel op dat Apple Arcade zijn eigen tabblad binnen de App Store krijgt, naast de bestaande rubrieken. "Dat betekent dat er een kans is dat Apple Arcade nog een inkomstenbron wordt voor game-ontwikkelaars, in tegenstelling tot een vervanging van het bestaande ecosysteem", zegt de Nederlandse ontwikkelaar Adriaan de Jongh, bekend van de game Hidden Folks.

De keerzijde is volgens De Jongh dat ontwikkelaars op goede voet staan met Apple en het bedrijf weten te bereiken. Wie binnen Apple Arcade straks niet opvalt, kan straks misschien niet meer bijbenen. Oxenfree-ontwikkelaar Sean Krankel heeft goede hoop. Hij brengt zijn games al langer uit via de Game Pass van Microsoft. Krankel zegt dat gamers bij een abonnementsdienst beter weten wat ze kunnen verwachten. "Het is geweldig om te zien dat onze games nu worden gespeeld door mensen die anders helemaal niet geven om verhaalgedreven games."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google Stadia: zo werkt de nieuwe gamedienst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van