Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Direct commentaar

Google richt externe toezichtraad voor kunstmatige intelligentie op

27 maart 2019 11:19 Aangepast: 27 maart 2019 11:47
Beeld © Getty Images

Google heeft een externe raad opgericht die erop moet toezien dat Google met kunstmatige intelligentie zijn eigen richtlijnen niet schendt.

Google legde zichzelf in de zomer van 2018 een reeks ethische richtlijnen voor de ontwikkeling en inzet van de kunstmatige intelligentie (AI). Zo mag AI niet worden gebruikt voor wapens of andere technologieën die erop gericht zijn mensen te verwonden. De nieuwe toezichtraad bestaat uit experts op het gebied van computerwetenschap en wiskunde tot filosofie, psychologie, redengeving en buitenlands beleid.

De raad heet de Advanced Technology External Advisory Council. De groep moet er onder meer op letten dat Google zijn gezichtsherkenning en zelflerende algoritmes eerlijk toepast. Van zulke algoritmes is bekend dat ze geneigd zijn om vooroordelen van de huidige maatschappij over te nemen. Omdat teksten waar kunstmatige intelligentie mee getraind wordt zijn doorspekt van de vooroordelen, worden die ook door de computer overgenomen.

Kritiek op uitlatingen raadslid

De raad bestaat uit hooggeplaatste medewerkers van universiteiten als Oxford, Berkley en de Hong Kong University of Science and Technology. Toch krijgt Google ook direct al kritiek op één van de leden: Kay Coles James, president van de Heritage Foundation. Die conservatieve denktank heeft nauwe banden met de Amerikaanse Republikeinse partij. Google zou zo de banden warm willen houden voor toekomstige AI-wetgeving.

Over de aanstelling van James wordt echter geklaagd, omdat de Heritage Foundation-voorzitster zich onlangs nog zeer negatief heeft uitgelaten over transgenders, immigranten en het milieu.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google verbetert windparken met kunstmatige intelligentie

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luister de Bright Podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore