Tech

Bijna vier keer zoveel schade door phishing bij internetbankieren

27 maart 2019 07:16 Aangepast: 27 maart 2019 11:23
Foto ter illustratie Beeld © iStock

De schade door phishing bij internetbankieren is bijna verviervoudigd ten opzichte van een jaar eerder. Criminelen maakten 3,81 miljoen euro buit door op slinkse wijze bankgegevens te achterhalen, in 2017 was dat nog iets meer dan een miljoen.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De totale schade door fraude in het betalingsverkeer is wel licht gedaald.

Betere mails

Dat de schade door phishing toeneemt heeft een aantal mogelijke oorzaken volgens de NVB. Ten eerste kunnen criminelen kant-en-klare phishingpakketten kopen, waardoor fraudeurs 'makkelijker, vaker en grootschaliger phishingaanvallen kunnen uitvoeren'.

Daarnaast wordt de kwaliteit van misleidende e-mails beter (minder taalfouten, betere opmaak), de slachtoffers worden overtuigender persoonlijk aangesproken en fraudeurs proberen tegenwoordig codes te bemachtigen waarmee ze op hun eigen telefoon namens het slachtoffer een bankapp kunnen installeren.

Betaalpassen meest gebruikt voor fraude

Toch is de grootste schadepost nog altijd fraude met creditcards en betaalpassen. Deze twee categorieën zijn samen goed voor 8,3 miljoen euro op het totaal van 12,6 miljoen euro.

Opmerkelijk is dat fraude met betaalpassen wel een stuk minder populair is geworden onder criminelen. De schade in die categorie daalde met een derde naar 4,91 miljoen euro. Een duidelijke reden daarvoor wijst de NVB niet aan.

Contactloos zakkenrollen komt niet voor

Wel wijst de bankiersvereniging erop dat er nog altijd geen gevallen bekend zijn van contactloos zakkenrollen. In zo'n geval zou een kwaadwillende met een contactloosbetaalsysteem bijvoorbeeld tegen je aan gaan staan, om zo een betaling tot stand te laten komen zonder dat je dat door hebt.  

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Dit Nederlandse tooltje beschermt je tegen online-oplichting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van