'Topvrouw stapt op'

'YouTube annuleert plannen voor dure eigen series'

25 maart 2019 17:15 Aangepast: 25 maart 2019 23:44

YouTube zou zijn plannen voor eigen comedy- en dramaseries hebben geannuleerd.

YouTube zou de race tegen onder meer Netflix en Amazon Prime Video hebben opgegeven, zeggen ingewijden tegen Bloomberg. Google zou gestopt zijn met het accepteren van pitches voor nieuwe series. Ook zou een aantal series dat al in productie was alsnog zijn geannuleerd.

YouTube kwam in mei 2018 met YouTube Premium, een betaald abonnement waarbij gebruikers reclamevrij YouTube kijken, muziek kunnen luisteren en toegang krijgen tot series die speciaal voor YouTube zijn geproduceerd. Die zogenoemde YouTube Originals bestaan uit zowel traditionele, gestripte tv-series als video's van bekende YouTubers die alleen door abonnees zijn te bekijken.

'Vanaf 2020 weer nadruk op gratis'

Nu zou YouTube zijn strategie aanpassen, met minder nadruk op het betaalde abonnement en gescripte dramaseries. De inkomsten zouden weer vooral uit advertenties moeten komen, die aan gratis kijkers worden getoond. In november vorig jaar sprak Hollywood Reporter al over die strategiewijziging, die vanaf 2020 merkbaar zou zijn. Series die voorheen alleen door abonnees te bekijken waren, zijn dan ook voor gratis gebruikers te zien. Dat beleid is nu al te merken: een aantal YouTube Originals is nu al zonder abonnement te zien, met tussendoor reclamefilmpjes.

Susanne Daniels, sinds 2015 hoofd van het YouTube Originals-team, zou volgens ingewijden van Bloomberg al op zoek zijn naar een nieuwe baan. "Hoewel het op een vreemde manier flatteus is om onderdeel te zijn van Hollywood-roddels, ben ik toegewijd aan YouTube en kan ik niet wachten om ons robuuste aanbod aan nieuwe en terugkerende originals te laten zien", laat Daniels aan Bloomberg weten.

Videodienst Apple

Het nieuws over YouTube komt vlak voor de aankondiging van een videodienst van Apple. De iPhone-maker presenteert maandagavond zijn videodienst, die zou bestaan uit eigen films en series aangevuld met optionele abonnementen op diensten van anderen.

De streamingmarkt wordt steeds drukker: naast Netflix, Apple en Amazon komt ook Disney dit jaar met een eigen videodienst. Disney zou die dienst eerst in Nederland willen testen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Streaming video haalt traditionele tv voor het eerst in

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Videodienst Disney+ biedt 'alle Disney-films ooit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van