Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Marktplaats in Duitse handen? 'Axel Springer overweegt overname'

23 maart 2019 10:19 Aangepast: 24 maart 2019 09:44
Beeld © ANP

Het Duitse mediabedrijf Axel Springer overweegt om een onderdeel van EBay te kopen waaronder ook de Nederlandse verkoopsite Marktplaats valt. Het Amerikaanse moederbedrijf maakte eerder al bekend aan te sturen op een verkoop.

Volgens het Duitse blad Capital rekent Axel Springer, onder andere bekend van kranten als Bild en Welt, verschillende varianten door voor een overname van het bedrijfsonderdeel Ebay Classifieds Group (ECG).

Druk van aandeelhouders

Daaronder vallen een tiental lokale handelswebsites, zoals Marktplaats, die niet het Ebay-merk voeren. Het Amerikaanse bedrijf wil deze tak afstoten omdat het onder zware druk staat van een groep activistische aandeelhouders.

Die willen dat het bedrijf bezittingen verkoopt en zich alleen nog maar gaat richten op de kernactiviteiten: Ebay zelf.

Los meer waard

Een van die activistische aandeelhouders is Elliott Advisors. Twee jaar geleden was dit ook de plaaggeest van het Nederlandse Akzo Nobel, dat uiteindelijk onder grote druk besloot om een bedrijfsonderdeel af te stoten.

Net als bij Akzo is het deel dat in de verkoop gaat juist een goedlopende bedrijfstak. ECG groeit harder en is winstgevender dan Ebay zelf. Het idee is dat ECS los van Ebay meer waard is en verkoop is daarom voor een fonds als Elliott, dat op korte termijn winst wil maken, interessant.

De waarde van ECS wordt geschat tussen de 8 en 12 miljard dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore