Ga naar de inhoud
Tech

Rutte over China en Huawei: 'niet naïef zijn, zeer sensitief'

Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie. Beeld © ANP

Nederland moet niet naïef zijn over de relatie met China, zeker niet als het gaat om de aanbesteding van het bouwen van 5G-netwerken. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van de EU-top waar ook is gesproken over de handelstactiek ten opzichte van China.

"De EU moet zich eensgezind en zelfbewust opstellen. De EU is een krachtig handelsblok, dat moeten we als machtsmiddel inzetten'', zei premier Mark Rutte na afloop van de EU-top in Brussel.

De 28 EU-lidstaten overwegen onder meer maatregelen in te stellen voor openbare aanbestedingen in de EU om landen als China alleen mee te laten dingen als dat omgekeerd ook voor de EU in China geldt.

EU-strategie voor China

De EU-leiders zijn het tijdens hun top in Brussel eens geworden dat deze wederkerigheid de kern moet zijn van de Europese China-strategie.

De VS onder leiding van president Donald Trump stelden vandaag een jaar geleden de 'oneerlijke handelspraktijken' van China aan de kaak. Dat mondde uit in een handelsoorlog die nog steeds niet voorbij is.

'Niet naïef zijn'

"We moeten zo min mogelijk naïef zijn'', aldus de premier, doelend op de toenemende Chinese investeringen in de EU, vaak met staatssubsidies, en vaak in strategisch belangrijke sectoren. Rutte doelde op Huawei, het grote Chinese telecombedrijf, al wilde hij daar niets specifieks over zeggen. "Dat is vers twee."

"Maar 5G maakt gebruik mogelijk gebruik van Chinese techniek of uit andere delen van de wereld. Dat is zeer sensitief, want iedereen gaat nadenken: ja, als ik die spullen koop, kunnen anderen dan misschien mee gaan luisteren met telefoongesprekken", legt Rutte uit. 

KPN en Huawei

In Nederland staat KPN op het punt om in zee te gaan met Huawei, onthulde RTL Z eerder deze week. Dat plan ligt politiek gevoelig, want het kabinet is nog bezig met het formuleren van beleid over de toenemende invloed van China in Nederland. 

Rutte wil dat Europa een coördinerende rol gaat vervullen rond de aanbesteding van 5G, maar de beslissing zal in Nederland genomen worden, voegde hij nog toe. 

KPN
Lees ook:
KPN wil in zee met controversieel Huawei voor aanleg 5G-netwerk