Ga naar de inhoud
Wereldwijd

Streaming video haalt traditionele tv voor het eerst in

Beeld © Getty Images

Streaming video was in 2018 voor het eerst wereldwijd groter dan traditionele kabeltelevisie.

Dat blijkt uit een analyse over de staat van de wereldwijde entertainmentmarkt door de Motion Picture Association of America (MPAA). De omzet uit bioscoopfilms en de verkoop en verhuur van films en series in de huiskamer, was in 2018 goed voor een recordomzet van 96,8 miljard dollar (85,2 miljard euro). Dat is een groei van 9 procent ten opzichte van 2017.

Vooral de markt voor streaming video groeide hard, tot een totaal van 613 miljoen abonnementen op streamingdiensten wereldwijd, een toename van 27 procent in een jaar tijd. Terwijl het aantal abonnementen op streamingdiensten met 131,2 miljoen groeide, nam het aantal abonnementen op traditionele kabelabonnementen af tot 556 miljoen, een daling van 2 procent. Het is voor het eerst dat het aantal streamingabonnementen groter is dan het aantal kabelabonnementen.

Kabel brengt meer op, streaming groeit harder

Toch wordt er aan die traditionele abonnementen vooralsnog meer verdiend. In 2018 groeide de omzet ondanks de abonneedaling met 6,2 miljard dollar tot een totaal van 118 miljard dollar. De streamingdiensten behalen een omzet van een kleine 40 miljard dollar. Toch zit de grootste groei overduidelijk in videostreamingdiensten. Dit jaar alleen al worden grote nieuwe diensten van zowel Apple als Disney verwacht.

Nederland komt wat betreft bioscoopbezoeken wereldwijd op de veertiende plaats, met een omzet van 400 miljoen dollar. De drie grootste markten zijn Noord-Amerika (11,9 miljard dollar), China (9 miljard dollar) en Japan (2 miljard dollar). De totale omzet op bioscoopfilms blijft ook nog steeds groeien, zij met naar 1 procent in een jaar, met een recordomzet van 41,1 miljard dollar wereldwijd in 2018.

Videodienst
Lees ook:
Videodienst Disney+ biedt 'alle Disney-films ooit'
Deze
Lees ook:
Deze series kan je verwachten op de Apple-videodienst