Veiligheid

Volvo wil camera’s inzetten tegen dronken bestuurders

20 maart 2019 19:50 Aangepast: 20 maart 2019 19:50

Volvo wil camera’s gaan installeren in zijn auto’s, zodat het voertuig kan ingrijpen als de bestuurder dronken of afgeleid is.

Volvo wil de camerabeveiliging begin jaren twintig introduceren, meldt Reuters. Om vast te stellen of er iets mis is met de automobilist, zullen de camera’s de oogbewegingen van de bestuurder volgen. Als die op zijn smartphone kijkt, zijn ogen dicht doet of niet naar de weg kijkt, kan Volvo ingrijpen. Dat geldt ook als de bestuurder zijn handen niet aan het stuur heeft.

Bij dergelijk gevaarlijk gedrag neemt een vertegenwoordiger van Volvo contact op met de automobilist. Als die niet reageert, remt de auto af en wordt het voertuig geparkeerd.

De maatregelen passen in Volvo’s streven om zijn auto’s veiliger te maken: het bedrijf wil dat er vanaf 2020 geen doden meer vallen in of door nieuwe Volvo’s. Om die reden wil het bedrijf de snelheid van zijn nieuwe auto’s ook begrenzen op 180 kilometer per uur.

Big Brother

Volvo verwerpt de suggestie dat het installeren van camera’s een inbreuk zou vormen op de privacy van bestuurders. Tijdens een bijeenkomst in Zweden liet de autofabrikant zien dat mensen bij de introductie van de veiligheidsgordel eveneens waarschuwden voor ‘Big Brother’. Volvo was in de jaren vijftig de eerste fabrikant die driepuntsgordels in zijn auto’s installeerde.

De autofabrikant stelt dat de camera’s geen opnames zullen maken en dat er alleen gegevens zullen worden verzameld als de bestuurder daarvoor toestemming geeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Volvo test 'eerste zelfrijdende elektrische touringcar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore