Chauffeurs ronselen

'Uber gebruikte spionagesoftware tegen Australische rivaal'

20 maart 2019 10:59 Aangepast: 20 maart 2019 11:25
Het hoofdkantoor van Uber. Beeld © Getty Images

Uber zou in 2015 spionagesoftware hebben gebruikt om Australische chauffeurs bij concurrent GoCatch weg te kapen.

Dat zeggen ingewijden tegen de Australische zender ABC. Uber zou in het land de software Surfcam hebben ontwikkeld. Die software kon live alle auto's van taxidienst GoCatch volgen, de grootste concurrent van Uber toen het bedrijf in 2012 in Australië begon. Surfcam bracht live de locatie van GoCatch-chauffeurs in kaart, hun namen, autoregistratie en meer.

Ronselpogingen

Zo kon Uber die chauffeurs direct benaderen en proberen ze bij GoCatch weg te lokken. "GoCatch zou klanten verliezen door het ronselen van chauffeurs en het dalen van hun aanbod. Met minder en minder chauffeurs zou GoCatch uiteindelijk de handdoek in de ring gooien", zegt een voormalig Uber-medewerker tegen ABC.

GoCatch-oprichter Andrew Campbell zegt dat GoCatch de ronselpogingen van Uber heeft overleefd, maar dat ze wel schadelijk zijn geweest. "Het feit dat Uber door hacking onze data en chauffeurs heeft gestolen is walgelijk", zegt Campbell.

Software ook gebruikt in Singapore

Uber-spionagesoftware Surfcam werd in 2017 al eens genoemd in een vergelijkbaar scenario in Singapore, daar gericht tegen concurrent Grab. Uber fuseerde later met Grab. In beide landen werd de spionage ingezet onder het bewind van toenmalig topman Travis Kalanick. Die stapte in 2017 op na verschillende schandalen, van lastercampagnes tegen journalisten tot een schadelijke werksfeer met incidenten rond seksuele intimidatie.

De werksfeer van Uber zou onder de huidige topman Dara Khosrowshahi zijn verbeterd. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen ABC dat het gebruik van Surfcam inmiddels ook is verboden binnen het bedrijf.

De software zou op eigen houtje zijn ontwikkeld door een Australische medewerker, die later naar Singapore zou zijn verplaatst. Uber zou die medewerker eerder al hebben gevraagd te stoppen met de software.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uber moet 2,3 miljoen betalen voor overtreden Nederlandse taxiwet

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uber niet vervolgd voor fataal ongeluk zelfrijdende auto

Miniatuurvoorbeeld
Via WhatsApp en Google Assistent

Raad het geluid en maak kans op een Bright-shirt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van