Game changer

Google presenteert gamestreamingdienst: Stadia

19 maart 2019 18:19 Aangepast: 22 maart 2019 14:02

Google lanceert later dit jaar de online gamedienst Stadia. Dat heeft Google-ceo Sundar Pichai dinsdagavond bekendgemaakt tijdens de Game Developer Conference in San Francisco.

“We hebben altijd geloofd dat technologie zich moet aanpassen aan mensen, niet andersom”, motiveerde Pichai de lancering van een streamingdienst, waarvoor gebruikers geen spelcomputers hoeven aan te schaffen. Een precieze introductiedatum voor Stadia is er niet, maar in Noord-Amerika en Europa zal de lancering nog dit jaar plaatsvinden. De prijzen zijn ook nog niet bekend.

Binnen vijf seconden kunnen gebruikers van Stadia met een game beginnen, zo is de belofte. Daarbij kunnen ze gebruikmaken van hun desktop, laptop, tablet, smartphone en tv. Om via de tv te gamen, is de Chromecast Ultra een vereiste.

Stadia Controller

Naast de streamingdienst lanceert Google ook een eigen controller: de Stadia Controller. Die is niet verbonden aan een spelcomputer of het scherm waar de gebruiker op speelt, maar direct aan de wifi. Dat maakt het lijntje tussen de controller en het datacenter van Google korter en moet zorgen voor veel minder vertraging in de reactietijd tussen de controller en de tv. Google claimt dat spelen met zijn Stadia Controller net zo snel aanvoelt als spelen op een spelcomputer die naast de tv staat. Daarnaast is het ook mogelijk om bij de gamestreamingdienst gebruik te maken van de usb-controllers die je al bezit.

Het wordt mogelijk om vanuit een YouTube-video over een game direct door te klikken naar een game door op een ‘play now’-button te klikken. Dagelijks bezoeken meer dan 200 miljoen mensen YouTube om naar gamevideo's te kijken.

Met een druk op een knop op de Stadia Controller kunnen gamers videoclips maken om te delen via YouTube. De Stadia Controller kan gamers ook helpen als ze vast zitten in een level: Google Assistent geeft tips over hoe door te gaan.

10,7 teraflops

Bij de start van Stadia ondersteunt Google een 4K-resolutie en 60 frames per seconde (fps) en HDR. In de toekomst moet dat worden opgevoerd naar 8K en 120 fps.

De games worden gestreamd vanuit de datacenters van Google. Het techbedrijf maakt daarbij gebruik van een speciaal door AMD ontworpen grafische processor die goed is voor 10,7 teraflops. Ter vergelijking: de PS4 Pro heeft 4,2 teraflops en de Xbox One X heeft 6,0 teraflops.

Doom Eternal

De lancering van de streamingdienst komt niet als een grote verrassing. Vorig najaar begon de techgigant al met een test waarbij gamers de Ubisoft-game Assassin's Creed Odyssey in hun browser konden spelen: Project Stream.

Bij de lancering van Stadia is het onder meer mogelijk om Doom Eternal te spelen.

Concurrentie

Ook andere partijen zijn volop bezig met gamestreamingdiensten. Sony (PlayStation Now) en Nvidia (GeForce Now) zijn al actief op die markt, terwijl Microsoft en Amazon ook werken aan eigen diensten.

Microsoft gaf vorige week zijn eerste live demonstratie van het streamen van XboX-spellen naar smartphones met Project Xcloud.

Miniatuurvoorbeeld
Luister

Raad het geluid en maak kans op een Bright-shirt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van