Facebook

Minder dan 200 kijkers voor livestream Christchurch-schutter

19 maart 2019 16:43 Aangepast: 19 maart 2019 16:44

Tijdens de terreuraanval op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland keken minder dan tweehonderd mensen mee met de livestream.

Geen van de oorspronkelijke kijkers deed een melding bij Facebook. De eerste melding kwam twaalf minuten nadat de livestream was beëindigd, nog net geen half uur na de start van het live videoverslag.

In totaal werd de originele video ongeveer 4.000 keer bekeken voordat het sociale netwerk hem verwijderde. Dat schrijft Facebook in een bericht over de wijze waarop het bedrijf omgaat met de video.

Verspreiding tegengaan

Eerder maakte het sociale netwerk al bekend dat het in het eerste etmaal na de aanslagen 1,5 miljoen kopieën van de video verwijderde. Facebook weert de video al tijdens het uploaden: dankzij een digitale vingerafdruk kan de site zien wanneer iemand probeert de beelden te delen.

Ook andere sociale netwerken en online fora doen hun best om de verspreiding van de beelden tegen te gaan. Zo besloot Reddit twee fora te sluiten waar bezoekers de beelden herhaaldelijk deelden: r/Watchpeopledie en r/Gore.

Wapens

Moderators bij Facebook die livestreams moeten beoordelen, moeten volgens de instructies van het bedrijf onder meer letten op ‘aanwijzingen die wijzen op mogelijk geweld waarbij mensen of dieren zijn betrokken’, schrijft Motherboard.

Moderators moeten onder meer opletten of ze wapens zien of horen. Het gaat daarbij niet alleen om pistolen en geweren, maar bijvoorbeeld ook om messen en zwaarden. De schutter in Christchurch toonde zijn wapens meteen aan het begin van de livestream.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook schrapt 1,5 miljoen video's aanslagen Nieuw-Zeeland

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reddit sluit fora met aanslagbeelden Nieuw-Zeeland

Miniatuurvoorbeeld
Via WhatsApp

Luister de Bright Podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore