Elektrische SUV

Fisker komt met rivaal voor de Tesla Model Y

19 maart 2019 09:49 Aangepast: 19 maart 2019 09:53

Fisker wil de concurrentie aangaan met de Tesla Model Y. Het bedrijf wil een elektrische SUV op de markt brengen voor minder dan 40.000 dollar.

Die prijs is vergelijkbaar met de goedkoopste uitvoering van de Tesla Model Y, die in de Verenigde Staten 39.000 dollar zal gaan kosten. Maar terwijl de model Y al in de herfst van volgend jaar verkrijgbaar zal zijn, moeten automobilisten die belangstelling hebben voor de elektrische SUV van Fisker tot de tweede helft van 2021 wachten.

De elektrische SUV zal ongeveer 300 mijl (480 kilometer) op een volle accu kunnen rijden, belooft autodesigner Henrik Fisker, die in het verleden onder meer de BMW Z8 en de Aston Martin DB9 ontwierp. Daarmee krijgt de auto van Fisker een grotere actieradius dan de instapmodellen van de Model 3 en Y.

EMotion sedan

Daarbij geldt wel: eerst zien, dan geloven. Want Fisker is vooralsnog weinig succesvol in het zelf op de markt brengen van auto’s. Fisker Automotive ging failliet in 2013, waarna de boedel aan het Chinese Wanxiang (Karma Automotive) werd verkocht.

In 2016 begon Henrik Fisker met een nieuw bedrijf: Fisker. Op de elektronicabeurs CES in 2018 presenteerde Fisker de EMotion sedan. Aanvankelijk was het bedoeling dat dit voertuig dat gebruik moest maken van een nieuwe generatie accu’s, eind dit jaar of in de loop van 2020 op de markt zou komen. Inmiddels heeft Fisker de lancering uitgesteld: eerst wil het bedrijf een betaalbare elektrische auto uitbrengen.

Concurrentie

Behalve Tesla en Fisker zijn ook grote traditionele autofabrikanten als Audi, Mercedes-Benz en BMW bezig met elektrische SUV’s.

Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal voor meer video's over elektrische auto's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore