Tech

Wat nou supersnel op je bestemming? Met dit kompas ga je dwalen

10 augustus 2016 20:35 Aangepast: 30 juli 2017 17:00

Wie de laatste tijd wel eens in hartje Amsterdam is geweest, weet: op hotspots moet je je door de toeristenstroom heen worstelen. Iedereen gaat hutje mutje naar dezelfde trekpleisters. Deze startup wil dat veranderen.

Elke stad heeft zo zijn problemen. En voor die problemen kun je dure adviesbureaus in de arm nemen of de creatieve breinen achter kersverse startups in de arm nemen. Amsterdam doet het laatste met Startup in Residence. Nieuwe ondernemingen kunnen zich aanmelden als ze een innovatieve oplossing hebben voor een probleem van de stad. Wie door de selectie komt, krijgt Gemeente Amsterdam als 'launching customer'.

Dwalend naar bestemming

Dit jaar hoopt de gemeente dat er creatievelingen aan de slag gaan met iets als het scheiden van afval of het stimuleren van jonge mensen om meer te fietsen. Vorig jaar stond de toeristenstroom van Amsterdam op de agenda. Uit de vele inschrijvingen kwam Wander uit de bus: een slim kompas en app, die ervoor zorgen dat je juist niet met Google maps één keer naar rechts, 500 meter rechtdoor en één keer links gaat. Nee, het kompas wijst slechts een richting aan, zodat je al dwalend op de juiste bestemming uitkomt.

In het moment

"Er komen eigenlijk allerlei dingen samen," vertelt mede-oprichter Kim van der Leeuw. "Mensen zijn steeds meer op zoek naar authentieke ervaringen en willen niet alleen meer naar die geijkte plekken." Toevallig dat mooie straatje tegenkomen of die toffe kroeg, dat is wat je citytrip mooi maakt, denkt de ondernemer. "Mensen vinden het ook steeds fijner om ‘in het moment’ te zijn. Dat klinkt wat zweverig, maar er zit echt wel wat in. We lopen in de stad en checken tegelijk onze Facebookfeed, dat voelt toch onrustig."

Maar ja, dan zou je er dankzij deze startup wéér een extra device bij hebben. Is dat niet nog onrustig? Nee, zegt van der Leeuw. Op het kompas zitten immers niet die vele apps, het gaat alleen om je ervaring in de stad. En dan lost de startup hopelijk nog dat ene Amsterdamse probleem (een klein beetje) op: die toeristenstroom. Van der Leeuw en collega’s testten hun device bij verschillende toeristen en volgden hun route. Wat bleek? Door het kompas volgden de toeristen niet de geijkte route, waardoor er meer spreiding optrad.

De grens over

Het kompas is overigens nog niet te koop. Dat moet volgend jaar gaan gebeuren. De startup zit nog in de ontwikkelfase en dat gaat met vallen en opstaan. Op het moment dat RTL Z belt zitten de drie oprichters net in 'supergeheim strategisch overleg'. Hun originele idee is weer wat bijgeschaafd, maar wat erbij is gekomen wil van der Leeuw nog niet zeggen. Ook zijn de gesprekken met investeerders gehuld in mysterie. Wat wel duidelijk is: is het product eenmaal gelanceerd, dan wil de ondernemer snel de grens over. Dwalen in de stad kun je immers overal.

De samenwerking met Amsterdam is overigens goed verlopen. Doordat Wander er als een van de 'winnaars' uitkwam, mochten ze gebruik maken van een netwerk vol experts. "Dat was echt superleerzaam," zegt van der Leeuw. De gemeente begeleidt de startups bij het ontwikkelen van het product en verbindt ze met business mentoren. "Daardoor is de eerste fase van ons bedrijf wel sneller verlopen."

Geen vetpot

Amsterdam als 'launching customer' klinkt wel iets lucratiever dan het in werkelijkheid is. Er is geen prijzengeld en de gemeente betaalt in het geval van Wander niet voor de eerste batch kompassen. Maar benadrukt, van der Leeuw, Amsterdam heeft wel een experiment bekostigd waarmee het product getest kon worden.

En tja, een gemeente is niet de snelste organisatie allertijden. Na de 'accelerator' werd de gemeente natuurlijk een soort zakenpartner en die samenwerking gaat soms een beetje op een slakkentempo. "Het tempo van een gemeente en dat van een startup verschilt nogal. De mensen van het programma zelf snappen dat, maar die werken in een trage organisatie."

Hoe traag? "Echt, supertraag," zegt van der Leeuw lachend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van