Database gedeeld

'Foto's slachtoffers kindermisbruik ingezet voor gezichtsherkenning'

18 maart 2019 14:30 Aangepast: 18 maart 2019 14:37
Beeld © iStock

De Amerikaanse overheid gebruikt in een testprogramma voor gezichtsherkenning foto's van onder meer slachtoffers van kindermisbruik.

Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Slate na een eigen onderzoek. Het gaat om een test van het National Institute of Standards and Technology, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken.

De test is bedoeld voor bedrijven die gezichtsherkenning ontwikkelen en die willen testen met een grote hoeveelheid beelden die hun systeem nog niet kent. Gezichtsherkenning 'leert' door het zien van meer beelden om zo steeds beter gezichten te herkennen. Het zou zo ook beter moeten zijn om nieuwe gezichten te vinden op basis van steeds minder informatie.

Bedrijven krijgen toegang 

De database van de Amerikaanse overheid blijkt te bestaan uit beelden van slachtoffers van kindermisbruik, mensen die een Amerikaans visum hebben aangevraagd en inmiddels overleden mensen die eerder zijn gearresteerd. De database zou sinds 2010 worden bijgehouden, bedrijven krijgen sinds 2016 toegang tot de foto's.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie zijn de beelden onder meer gebruikt voor een test waarbij het Amerikaanse Department of Homeland Security gezichtsherkenning wil inzetten in onderzoek naar kindermisbruik. Het zou gaan om beelden die door andere Amerikaanse overheidsdiensten zijn verzameld bij het uitvoeren van hun normale werkzaamheden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Microsoft-ceo: gezichtsherkenning is verschrikkelijk

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezichtsherkenning zonder toestemming: mag dat in Nederland?

Miniatuurvoorbeeld
Bright Update

Maak kans op een Bright-shirt: raad het geluid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van