Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Christchurch

Reddit sluit fora met aanslagbeelden Nieuw-Zeeland

16 maart 2019 15:37 Aangepast: 16 maart 2019 15:42
De ziekenhuizen in Christchurch werden gisteren bewaakt, zolang niet duidelijk was of de dreiging voorbij was. Beeld © AFP

Reddit heeft twee subreddits gesloten waar de beelden van de terroristische aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland werden getoond.

Het gaat om de secties r/Watchpeopledie en r/Gore. Volgens Reddit maakten gebruikers in de subreddits zich schuldig aan het verheerlijken en het aanmoedigen van geweld. Dat is in strijd met de regels van Reddit.

De aanslagpleger verspreidde beelden van zijn aanslagen, waarbij 49 mensen om het leven kwamen, via een livestream op Facebook. Vervolgens doken de beelden ook op andere plaatsen op, zoals op sociale media en YouTube.

Uitlaatklep

Het online delen van gruwelijke beelden is geen nieuw verschijnsel. Aanvankelijk gebeurde dat in nieuwsgroepen, later op websites met namen als The Daily Rotten en Ogrish.com. De videosite Liveleak ontleent zijn bestaansrecht zelfs aan het plaatsen van video’s die YouTube bij voorkeur weert: van verkeersongevallen tot onthoofdingsvideo’s.

Ook de nu afgesloten subreddits plaatsen al jaren onaangename beelden. Eerder verdedigde Reddit het in de lucht houden van r/Watchpeopledie tegenover BuzzFeed News met het argument dat de sectie een uitlaatklep is. Dokters en hulpverleners die in hun werk veel te maken hebben met de dood, zouden dankzij de subreddit stoom kunnen afblazen.

Ongefilterde realiteit

Toen de bezoekers van de subreddit op vrijdag bleven linken naar plaatsen waar de beelden van de aanslagen in Christchurch, besloot Reddit alsnog in te grijpen. Ongetwijfeld tot ongenoegen van de leden van de subreddits.

Een moderator van r/Watchpeopledie schreef vlak voor het subforum werd afgesloten: “Deze video wordt van alle grote sociale-media-platformen verwijderd. Hopelijk gelooft Reddit in het principe dat je zelf kunt bepalen of je de ongefilterde realiteit wel of niet wilt zien.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reddit sluit fora voor 'alt-right'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AI-bot wordt psychopaat na lezen Reddit-fora

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore