Ga naar de inhoud
Keurmerk Refurbished

Sector komt met keurmerk voor refurbished iPhones

De brancheorganisatie Techniek Nederland heeft een keurmerk geïntroduceerd voor bedrijven die opgeknapte iPhones verkopen.

Consumenten die een refurbished iPhone aanschaffen bij een bedrijf met het keurmerk, moeten er zeker van kunnen zijn dat de kwaliteit gegarandeerd is, stelt Techniek Nederland. Bedrijven die voor het het Keurmerk Refurbished in aanmerking willen komen, moeten de iPhone op meer dan vijftig punten controleren.

De eerste drie bedrijven die het keurmerk vrijdag ontvangen, zijn Forza Refurbished, Leapp en Renewd. De verwachting is dat meer bedrijven zich in de toekomst bij het keurmerk zullen aansluiten.

Zekerheid

Consumenten die een opgeknapte iPhone kopen, weten nu vaak niet waar ze aan toe zijn. Vorig jaar waarschuwde de Consumentenbond nog voor de aanschaf van refurbished iPhones. Met name met de accu's doen zich vaak problemen voor. Daarnaast heeft de markt voor refurbished smartphones te maken met een imagoprobleem, constateerde BigSpark eind vorig jaar na onderzoek.

“Consumenten krijgen met dit keurmerk de zekerheid dat de smartphone die ze aanschaffen kwalitatief volledig in orde is”, stelt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland.

Vooralsnog geldt het keurmerk alleen voor iPhones. In de toekomst wil Techniek Nederland het keurmerk ook verschaffen voor de verkoop van refurbished iPads, MacBooks en Android-apparaten.