Cryptofraude

Ceo bitcoinbeurs Mt. Gox niet schuldig aan verduistering

15 maart 2019 10:39 Aangepast: 15 maart 2019 12:11
Demonstranten voor de deur van Mt Gox in 2014. Beeld © GettyImages

Een rechtbank in Tokio heeft Mark Karpeles van bitcoinbeurs Mt. Gox schuldig bevonden aan het vervalsen van gegevens maar vrijgesproken van verduistering.

De Japanse rechters gaven de 33-jarige Fransman een voorwaardelijke celstraf van 2,5 jaar met een proeftijd van vier jaar. Dat betekent dat Karpeles, die aan het hoofd stond van wat ooit ’s werelds grootste bitcoinhandelsplatform was, vermoedelijk niet meer de gevangenis in hoeft.

De rechtbank acht bewezen dat Karpeles heeft gerommeld met de gegevens van de rekeninghouders van Mt. Gox. Volgens de rechters deed hij dat echter om te verhullen dat Mt. Gox het slachtoffer was geworden van hackers die bitcoins hadden buitgemaakt.

Grootste bitcoincrisis ooit

In 2014 werd Mt. Gox wereldnieuws nadat bleek dat er 850.000 bitcoins waren verdwenen. De cryptomunten vertegenwoordigden destijds een waarde van ongeveer een half miljard dollar. De megahack zorgde daarmee voor ‘de grootste bitcoincrisis ooit’. Ook verscheidene Nederlandse bitcoinbezitters raakten voor miljoenen euro’s aan cryptomunten kwijt.

Karpeles vond later een kwart van de verdwenen munten terug in een zogeheten ‘cold wallet’: een opslag die niet is verbonden met internet. Waar het restant van de verdwenen bitcoins is gebleven, is tot op de dag van vandaag een raadsel.

Karpeles heeft altijd ontkend dat hij betrokken was bij de bitcoinroof. Tijdens de rechtszaak verklaarde hij dat er sprake was van een hackaanval van buiten.

Verontschuldigingen

Karpeles werd in augustus 2015 opgepakt door de Japanse politie nadat die ontdekte dat de Fransman had gerommeld met de gegevens van Mt. Gox. Na ongeveer een jaar werd Karpeles op borgtocht vrijgelaten.

Tijdens de rechtszaak bood de Mt. Gox-beheerder zijn verontschuldigingen aan aan de gebruikers van zijn platform. Hij ontkende echter dat hij schuldig was aan verduistering en het vervalsen van gegevens. “Ik zweer bij God dat ik onschuldig ben”, zei hij in het Japans.

Tien jaar cel geëist

De aanklagers hadden tien jaar gevangenisstraf geëist. Dat de rechtbank Karpeles niet schuldig acht aan verduistering is zeer opmerkelijk, schrijft CNN: Japanse rechters volgen het openbaar ministerie vrijwel altijd.

Voor Karpeles kwam de uitspraak schijnbaar niet als een verrassing. “Ik ga niet de gevangenis in”, schreef hij acht dagen geleden al op Reddit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekentenissen van een bijna-bitcoin-miljonair

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van