Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Apple haalt uit naar Spotify: wil wel de lusten, niet de lasten

15 maart 2019 09:50 Aangepast: 15 maart 2019 10:04
Daniel Ek, ceo en oprichter van Spotify, klaagt over Apple. Beeld © Getty

Apple heeft gereageerd op de klacht over oneerlijke concurrentie die muziekstreamingdienst Spotify heeft ingediend bij de Europese Commissie. Volgens Apple moet Spotify niet zeuren. De dienst zou vooral willen profiteren van alle voordelen van de App Store terwijl het geen enkele bijdrage doet aan de app-kiosk.

Volgens Spotify wordt het tegengewerkt door Apple in de App Store. Apple zou onder andere updates van Spotify afkeuren en het bedrijf actief weren van Apple-diensten en platformen. Daarnaast zou Apple de eigen muziekdienst Apple Music voortrekken. 

'Minder keuze'

Spotify diende eerder deze week een klacht in bij de Commissie. Volgens Spotify is het onmogelijk om op Apple-apparaten eerlijk te concurreren met Apple Music. Onder andere omdat Spotify 30 procent van de omzet moet afdragen aan Apple, en Apple's eigen dienst dat niet hoeft te doen.   

Spotify begon in 2008. Apple Music ging pas in 2015 van start en is de grootste concurrent van Spotify.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brussel bekijkt klacht Spotify tegen Apple

200 updates

In een uitgebreide reactie veegt Apple de argumenten van Spotify van tafel. Apple wijst erop dat voor Spotify dezelfde regels gelden als voor andere bedrijven. Het bedrag dat Spotify aan Apple betaalt, is volgens Apple ook fair omdat het Amerikaanse bedrijf de apps distribueert, controleert en de betaling regelt.

Bovendien betaalt Spotify volgens Apple vergelijkbare percentages aan telecomaanbieders die hun klanten korting geven op de dienst.

Apple zegt bijna 200 updates van de app van Spotify heeft goedgekeurd en gedistribueerd. Dat zou hebben geleid tot 300 miljoen downloads van de Spotify-app.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Apple Music loopt ver achter op Spotify in Nederland'

Siri

Spotify klaagt dat Siri, het stemherkeningssysteem van Apple, gebruikers van iPhones geen muziek van Spotify laat afspelen. Apple zou ook niet hebben toegestaan dat Spotify een app voor de smartwatch zou kunnen introduceren.

Maar Apple stelt daar tegenover dat het meerdere keren contact heeft gezocht met Spotify over Siri en Spotify zou toen hebben gezegd daar nog aan te werken.

Grote vraag is wat de Europese Commissie van de zaak vindt. EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging zei gisteren de zaak serieus te bekijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore