Of Windows

Huawei heeft 'Android-alternatief voor noodgevallen'

14 maart 2019 21:44 Aangepast: 15 maart 2019 11:04
Beeld © Getty Images

Huawei heeft een eigen besturingssysteem ontwikkeld, dat het bij noodgevallen kan inzetten als Android of Windows wegvallen.

De groeiende onrust tussen de VS en Huawei zou ervoor kunnen zorgen dat Amerikaanse besturingssystemen niet of niet meer goed beschikbaar zijn op smartphones, tablets en computers. Dat zegt Huawei-topman Richard Yu in gesprek met Duitse krant Die Welt, schrijft de South China Morning Post. "We hebben ons eigen besturingssysteem voorbereid, als blijkt dat we deze systemen (Android) niet meer kunnen gebruiken hebben we een plan B", aldus Yu.

Huawei heeft zijn eigen besturingssysteem ontwikkeld voor zowel smartphones als computers. Het bedrijf maakt telefoons en tablets die op Android draaien, en laptops en pc's met Windows. Beide systemen zijn Amerikaans, net als iOS. Dat zou voor een Chinees bedrijf als Huawei voor problemen kunnen zorgen in geval van Amerikaanse sancties.

'Alleen voor uitzonderlijke noodgevallen'

"Huawei heeft backup-systemen, maar alleen voor gebruik in zeer uitzonderlijke omstandigheden. We verwachten ze niet te gebruiken en zouden dat eerlijk gezegd ook niet willen", zegt een woordvoerder van Huawei tegen de South China Morning Post. "We ondersteunen de besturingssystemen van onze partners volledig. Android en Windows zullen altijd onze eerste keuzes blijven", aldus Huawei.

De South China Morning Post meldde in 2018 al het bestaan van zo'n eigen systeem van Huawei. De ontwikkeling van het besturingssysteem zou al in 2012 zijn begonnen. Toen deed de VS onderzoek naar telefoonmakers Huawei en ZTE. 

De afgelopen maanden ligt Huawei weer onder een vergrootglas. Meerdere landen beschuldigen het Chinese bedrijf van spionage en sabotage. De VS lobbyt in Europa om Huawei niet te betrekken bij het bouwen van 5G-netwerken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huawei klaagt VS aan om 'ongrondwettelijke' ban op producten

Miniatuurvoorbeeld
Via Whatsapp en Google Assistant

Raad het geluid en maak kans op een Bright-shirt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van