Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Dubbele positie van Apple'

Brussel bekijkt klacht Spotify tegen Apple

14 maart 2019 13:31 Aangepast: 15 maart 2019 08:52
Daniel Ek, ceo en oprichter van Spotify. Beeld © AFP

De Europese Commissie gaat serieus kijken naar de klacht die muziekdienst Spotify tegen Apple heeft ingediend. Dat zei EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) donderdag.

Spotify diende deze week een klacht tegen Apple in bij de Europese Commissie. Volgens de streamingdienst zorgen de regels van Apple voor oneerlijke concurrentie. Het team van Vestager neemt de aanklacht nog deze week in behandeling.

Vestager benadrukt in een interview de complexiteit van de zaak. "We gaan natuurlijk heel serieus kijken naar zo'n dubbele positie van Apple, die én een platformeigenaar én een concurrent is. Hoe moet je je gedragen als je eigen muziekdienst op een gegeven moment een bepaalde status in de markt heeft verworven?'' Apple Music is de grootste concurrent van Spotify. 

Abonnementen en betaalsystemen

Volgens Spotify maakt Apple misbruik van zijn App Store, waarin de iOS-app van Spotify te downloaden is. Bedrijven die in hun iOS-app een abonnement willen aanbieden moeten een commissie van 30 procent betalen. Het is in de App Store verboden om een ander betaalsysteem te gebruiken dan dat van Apple en bedrijven morgen zelfs niet verwijzen naar bijvoorbeeld hun eigen betaalsite.

Spotify wordt daarnaast naar eigen zeggen ook actief geweerd uit Apple-diensten als de slimme hulp Siri, de slimme luidspreker HomePod en de Apple Watch. Spotify wil dat de Europese Commissie een gelijk speelveld creëert voor alle apps en diensten in de App Store.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Spotify dient klacht in tegen Apple bij Europese Commissie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore