Shenzhen Metro

China: metrokaartje betalen met gezichtsherkenning

13 maart 2019 19:45 Aangepast: 13 maart 2019 19:52
Beeld © ANP

De metrobeheerder in het Chinese Shenzhen voert een test uit waarbij passagiers voor hun kaartje betalen door hun gezicht te laten scannen bij de stationsingang.

Metroreizigers die zich hebben aangemeld voor de proef, laten hun gezicht scannen met behulp van schermen ter grootte van tablets die bij de toegangspoortjes hangen. Vervolgens worden de kosten van de toegang automatisch van hun rekening afgeschreven, meldt de South China Morning Post.

Op dit moment wordt de proef uitgevoerd op één locatie: het Futian-station. Als de test daar goed verloopt, zou de metrobeheerder de technologie ook bij andere stations kunnen inzetten. Dagelijks worden er 5 miljoen ritjes gemaakt met Shenzhen Metro.

Vorig jaar werden er ook al betaalsystemen met gezichtsherkenning geïnstalleerd bij vier metrostations in de Chinese stad Guangzhou.

Overtredingen

Gezichtsherkenningssystemen worden in Chinese steden al veelvuldig gebruikt om burgers te volgen, (verkeers)overtredingen tegen te gaan en om criminelen op te sporen. In Beijing worden dit jaar 120.000 sociale woningen voorzien van een deurslot met gezichtsherkenning. Op die manier willen de autoriteiten illegale onderhuur tegengaan. Begin 2017 begon KFC in China met een betaalsysteem gebaseerd op gezichtsherkenning.

Helemaal feilloos is de gezichtsherkenning niet altijd. Eind vorig jaar plaatste de Chinese stad Ningbo een foto van de bekende Chinese zakenvrouw Dong Mingzhu op een zuil met verkeersovertreders. Het gezichtsherkenningssysteem zou Dong hebben betrapt toen ze door het rode licht liep. In werkelijkheid stak de zakenvrouw helemaal niet over, maar was haar gezicht afgebeeld op een busreclame.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezichtsherkenning Chinese politie verwart bus met mens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore