Ga naar de inhoud
Oproep ACM

'Appstores moeten beter informeren over gegevensgebruik'

Beeld © ANP

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) roept Apple en Google op om hun appstores aan te passen zodat appaanbieders consumenten kunnen informeren over het gegevensgebruik van hun app.

“Consumenten hebben het recht te weten wat de app doet met hun gegevens. De appstores van Apple en Google bieden die mogelijkheid nu niet”, stelt ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh. “Dit moet zo snel mogelijk veranderen.”

De ACM doet de oproep samen met consumententoezichthouders uit 26 andere landen. De toezichthouders kunnen Google en Apple beboeten als de twee bedrijven geen gehoor geven aan de oproep.

Onderzoek

De toezichthouders hebben vorig jaar onderzoek gedaan naar de wijze waarop appmakers gebruikers informeren over de informatie die zij over hen verzamelen. Volgens de consumentenautoriteiten is die informatievoorziening nu onvoldoende.

De schuld daarvoor ligt volgens de ACM en de andere toezichthouders bij Google en Apple die appmakers te weinig mogelijkheden bieden om die informatie te verstrekken. “Als consumenten tijdig duidelijke informatie krijgen over de gegevens die de app gebruikt, dan kunnen zij bewust kiezen voor een app op basis van de hoeveelheid gegevens die wordt verzameld of gedeeld”, meent de ACM.