Na dwang van toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens stopt de KvK met het verkopen van adresgegevens van zzp'ers en bedrijfsbestuurders. De stap heeft flinke consequenties: per jaar levert de verkoop de Kamer van Koophandel circa 500.000 euro op.
De verkoop van het zogeheten product 'Adressenbestand Online' is vanaf 1 juli verleden tijd. Eerder lukt niet, zegt een woordvoerder van de KvK. "We kunnen niet in één keer de knop omzetten, we moeten mensen de tijd geven om te wennen."
Dat is vervelend voor zzp'ers, die vaak hun bedrijf hebben gevestigd op hun thuisadres. Kopers van de adresbestanden gebruiken deze vaak om reclame te kunnen sturen, tot grote irritatie van de ontvangers.
Klachtenregen
"We kregen een constante stroom klachten van met name zzp'ers, dat die aan alle kanten gespamd worden met ongevraagde aanbiedingen", zegt een woordvoerder van de AP. De KvK neemt het besluit na aandringen van de AP, die stelt dat de verkoop in strijd is met privacywet AVG.
"We zijn blij dat de KvK dit uit eigen beweging uit de markt haalt en dat we geen andere instrumenten hoeven in te zetten om ze hier te krijgen", zegt de woordvoerder van de AP. Die sprak de KvK al in april vorig jaar aan op het ongevraagd doorverkopen van gegevens van ondernemers.
Eind vorig jaar maakte de KvK al bekend te stoppen met het doorverkopen van telefoonnummers.

Uitzondering privacywet
"Indirect heeft dit besluit te maken met hoe de AP ernaar kijkt, maar we overtreden de privacyregels niet", reageert een woordvoerder van de KvK.
De organisatie moet namelijk voldoen aan de wet Handelsregister, die regelt dat gegevens over bedrijven en hun bestuurders te controleren zijn voor eventuele zakenpartners. Om deze taak te kunnen uitvoeren, is de KvK uitgezonderd van de AVG.
Wet aanpassen
Voor het controleren van wie er achter een bedrijf zit, heeft het register van de KvK ook zeker wel een doel, erkent de AP-woordvoerder. "Maar het gaat hier om enorme bulkproducten, daarbij is het maar de vraag of mensen weten of ze er toestemming voor hebben gegeven."
Om de privacy van personen in het KvK-bestand te beschermen maar de functie te behouden, stelt de AP voor om de Handelsregisterwet aan te passen. "Met de huidige wetgeving is het dweilen met de kraan open. Alle informatieproducten worden nu in principe aan iedereen geleverd. Ook de producten die vanuit het oogpunt van privacy riskant zijn", aldus Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP.
Inkomstenbron valt weg voor KvK
De KvK verkoopt in totaal 17 verschillende soorten producten, met gegevens over bedrijven of personen die bij hen staan ingeschreven. "Die gaan we allemaal tegen het licht houden, om te kijken of er gegevens tussen zitten die direct marketing makkelijk maken", vertelt de KvK-woordvoerder.
De verkoop van gegevens is een belangrijke bron van inkomsten voor de KvK, dat in 2015 nog technisch failliet ging door een megaverlies van 63 miljoen euro. Het schrappen van de verkoop van adresgegevens kost de KvK zo'n 500.000 euro, schat de woordvoerder van de KvK.
De AP geeft de KvK tot eind van dit jaar de tijd om onderzoek te doen, als dat niet lukt, komt de toezichthouder zelf in actie. "Dan gaan wij nader onderzoek doen, met alles wat de toezichthouder in huis heeft om een partij te laten bewegen", zegt de woordvoerder van de AP.