Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Google betaalt miljoenen aan van intimidatie verdachte topmannen

12 maart 2019 11:36 Aangepast: 12 maart 2019 11:50
Android bedenker Andy Rubin kreeg 90 miljoen dollar mee. Beeld © Getty

Google gaf twee oud-topmannen flinke vertrekpremies toen zij het bedrijf verlieten na beschuldigingen van seksuele intimidatie. De bedrijfstop gaf groen licht voor 135 miljoen dollar aan vergoedingen voor Android-bedenker Andy Rubin en Amit Singhal, die aan het hoofd stond van de zoek-divisie.

Dat blijkt uit de stukken (pdf) die openbaar zijn gemaakt in een rechtszaak die aandeelhouders aanspannen tegen Google. Zij beschuldigen het bedrijf van het verzwijgen van seksuele intimidatie en discriminatie binnen het bedrijf.

Door Rubin en Singhal miljoenen dollars te betalen bij hun vertrek heeft het bestuur van Google niet zijn verantwoordelijkheid genomen, vinden de aanklagers. Ze vinden dat de twee eigenlijk gewoon ontslagen hadden moeten worden.

In plaats daarvan keurde een speciale commissie en een aantal topmannen, waaronder Google-oprichter Larry Page, handdrukken goed van 90 miljoen dollar voor Rubin en 45 miljoen dollar voor Singhal. Dat blijkt uit de stukken die zijn ingediend bij de rechtbank.

Gedwongen tot orale seks

Rubin ging in 2014 weg bij Google, nadat hij ervan werd beschuldigd dat hij een medewerker tegen haar zin dwong tot orale seks. Die beschuldigingen zouden zijn bevestigd in een intern onderzoek, maar worden ontkend door Rubin. 

Hij vertrok bij Google door de voordeur om een tech-incubator op te richten. Over het onderzoek en zijn vermeende wangedrag werd niets gemeld. Sterker nog: Larry Page complimenteerde hem om zijn werk en wat hij bereikte met Android.

Ongewenste intimiteiten

Amit Singhal vertrok in 2016 nadat er onderzoek naar hem werd gedaan wegens ongewenste intimiteiten bij een vrouwelijke medewerker op een bijeenkomst buiten de werkvloer, waarbij ook werd gedronken. Ook Singhal ontkent de beschuldigingen.

Miniatuurvoorbeeld
Sorry

Google-topman maakt excuses voor aanpak seksuele intimidatie

150 miljoen aan aandelen

Android-bedenker Rubin kreeg rond zijn vertrek in eerste instantie een aandelenpakket van 150 miljoen dollar toegewezen. Hij kreeg dat pakket niet in handen, maar gebruikte die later om een gouden handdruk van 90 miljoen dollar uit te onderhandelen. Over dat bedrag schreef de New York Times eerder al.

Het bedrag dat uiteindelijk aan Singal is uitgekeerd, blijkt lager. Van de goedgekeurde 45 miljoen dollar, kreeg hij 'slechts' 15 miljoen dollar omdat hij naar Uber ging. Daar werd hij na een maand alweer de laan uitgestuurd, omdat hij niet verteld had over het onderzoek naar zijn vermeende wangedrag.

Protest door Googlers

De verhalen over wangedrag zorgden ervoor dat duizenden Google-medewerkers hun werk neerlegden om te protesteren tegen seksuele intimidatie, seksisme en racisme op de werkvloer.

Google-topman Sundar Pichai bood na het protest zijn excuses aan over hoe het bedrijf de wanpraktijken aanpakt en beloofde beterschap.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore