Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Controle op afstand

Hartpatiënt Carla hoeft dankzij een sensor bijna nooit meer naar het ziekenhuis

11 maart 2019 16:30 Aangepast: 11 maart 2019 17:57
Dankzij een sensor en hartkussen kan Carla weer achter haar viskraam staan. Beeld © Geert Gordijn / RTL Nieuws

Patiënten die na een infarct kampen met hartfalen kunnen op afstand worden gevolgd en hoeven in de toekomst mogelijk een stuk minder vaak worden opgenomen. Een onderzoek in twintig ziekenhuizen onder 340 patiënten moet uitwijzen of controle met een sensor werkt. Carla Jacobs is één van de patiënten die de behandeling al heeft ondergaan. "Ik voel me supergoed."

Op 15 juni ging het met marktkoopvrouw Carla (62) helemaal mis. "Ik kwam aan op de markt en had een vreemd gevoel in mijn arm", vertelt ze aan RTL Nieuws. "Vervolgens stortte ik in. Mijn man heeft me meteen naar het ziekenhuis gebracht en daar heb ik vier weken gelegen."

Vocht achter longen

Carla moest wachten tot haar hart sterk genoeg was voor een openhartoperatie. "Na het infarct had ik problemen met vocht achter mijn longen. De artsen zeiden: we hebben een chip, wil je die?"

Carla durfde dat experiment wel aan. Sinds ruim 1,5 jaar is ze 1 van de 18 patiënten van het Erasmus MC die een sensor in de longslagader heeft. Die sensor meet hoe het met het verzwakte hart gesteld is. Op afstand wordt ze door een hartfalencardioloog in de gaten gehouden. Elke ochtend na het wakker worden, moet ze op een speciaal kussen gaan liggen.

Het kussen waar Carla elke ochtend op moet liggen. Het kussen waar Carla elke ochtend op moet liggen.

Medicijnen op afstand

Via telemonitoringapparatuur leest cardioloog Jasper Brugts de conditie van het hart af. "De sensor meet nauwkeurig de druk in een bloedvat", legt hij uit. "Als het slecht gaat, hou je veel vocht vast en moet je om de zo veel weken naar het ziekenhuis om het vocht af te drijven. Dat kan ik nu voorkomen. Als de druk een paar dagen hoog is, krijg ik een melding. De overdruk in het hart kan ik dan tijdig terugdringen door aanpassing van medicijnen."

Dat is fijn voor de patiënt, want het leven wordt er een stuk leefbaarder van, zegt Brugts. "Ik zie patiënten echt opleven. Mevrouw Jacobs werd hiervoor meerdere keren opgenomen en dat gaf veel stress. Nu zie je haar weer trots achter de viskraam staan en dat is echt haar lust en haar leven."

Wachtlijsten

Maar niet alleen het leven van patiënten gaat erop vooruit, het scheelt ook geld. "Een ziekenhuisopname kost zo een paar duizend euro", zegt de cardioloog. "Je voorkomt hiermee de druk op de bedden." En dat is hard nodig. De wachtlijsten in ziekenhuizen lopen al jaren op.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft ingestemd met een proef onder 340 patiënten in twintig ziekenhuizen. Hij wil zien of deze manier van telemonitoring het aantal ziekenhuisopnamen ook fors terugdringt, zoals in de VS al is gebeurd. 

Wat is hartfalen?

Bij hartfalen werkt het hart minder goed. Het hart kan dan niet genoeg bloed rondpompen. Daardoor krijgen organen en spieren niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen. 

Hartfalen kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan de hartspier door een hartinfarct beschadigd zijn. Door een infarct ontstaat er een litteken. Het litteken trekt niet hetzelfde samen als de rest van de hartspier. Hierdoor kan een deel van de pompfunctie van het hart verminderen.

Een andere oorzaak kan een hoge bloeddruk zijn. Bij een hoge bloeddruk moet het hart harder werken dan normaal. Het moet namelijk tegen een hoge druk in pompen. Als je hier lang last van hebt, kan dit je hart beschadigen. Eerst lost het hart dit op door meer spierweefsel aan te maken. De hartspier wordt dan dikker en na een tijdje stijver en minder soepel.

Daarnaast zijn er nog andere hartziekten die hartfalen veroorzaken. Mensen die last hebben van hartfalen zijn vaak kortademig, vermoeid, moeten 's nachts vaak plassen, slapen onrustig, hebben een opgezette buik en minder eetlust en komen snel aan.

Bron: Hartstichting

Oude doen

Volgens schattingen zullen er de komende 15 tot 25 jaar zo'n 250.000 patiënten met hartfalen zijn. Patiënten met hartfalen kampen met allerlei klachten, zoals benauwdheid en vermoeidheid. Dat gold ook voor Carla. "Ik heb twee keer vocht achter mijn longen gehad", zegt ze. "Dan heb je echt het gevoel dat je doodgaat. Je krijgt geen lucht meer, het vocht loopt zo je longen in. Je verdrinkt eigenlijk jezelf."

"Inmiddels ben ik voor een deel weer in mijn oude doen", zegt Carla. "Elke vrijdag en zaterdag sta ik samen met mijn man weer een paar uurtjes op de markt. Ik doe dit werk al 45 jaar, als je dan ineens thuiszit, is dat niet goed. Nu kan ik weer werken en ik mag weer vliegen. Ik voel me eigenlijk supergoed."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore