Tech

'Apple wil volgen telefoon onmogelijk maken, vraagt patent aan'

11 maart 2019 12:55 Aangepast: 11 maart 2019 12:57
Beeld © Getty

Apple heeft patent aangevraagd op een techniek die het moeilijker moet maken om iPhone-gebruikers te volgen en hun gesprekken af te luisteren via nep-zendmasten. Dat afluisteren gebeurt nu bijvoorbeeld door opsporingsdiensten en hackers, maar moet door de techniek van Apple onmogelijk worden.

Apple heeft een patent aangevraagd op een techniek die het signaal tussen mobiele telefoons en zendmasten kan versleutelen, schrijft The Telegraph.

Daarmee is het signaal niet meer bruikbaar en kan de identiteit van een telefoongebruiker niet meer worden achterhaald en kunnen diens gesprekken niet meer afgeluisterd worden. 

Volgen en afluisteren

Dat kan nu nog wel met apparaatjes die IMSI-catchers worden genoemd. Met die apparaten kun je een telefoon doen geloven dat die verbonden is met een telefoonmast, waarna het volgen en afluisteren ook mogelijk wordt.

De telefoon heeft dan geen verbinding met bijvoorbeeld T-Mobile of KPN, maar kan via het apparaat wel gewoon bellen en berichten en data versturen. De gebruiker van de IMSI-catcher kan vervolgens meeluisteren met wat jij doet. 

De techniek kan door de politie worden ingezet, maar alleen als een rechter-commissaris daarmee instemt. Alleen dan mag de politie mobiel verkeer in een bepaalde omgeving opvangen en afluisteren. Voor consumenten is het gebruik van een dergelijk apparaat verboden. 

Identificatie versleutelen

In het patent uit 2017 beschrijft Apple hoe het end-to-end-encryptie toe wil passen op het unieke identificatienummer van een telefoon, terwijl het van zendmast naar zendmast gaat en versleutelde verbindingen tot stand brengt met de providers.

Door het identificatienummer te versleutelen, wordt de iPhone beter beschermd tegen apparaten zoals IMSI-catchers. Het is daarmee moeilijker om zo'n 'nepverbinding' tot stand te brengen.

FBI niet blij?

Het patent is mogelijk een doorn in het oog voor opsporingsdiensten die de techniek gebruiken om informatie en inlichtingen over verdachten te verzamelen.

Drie jaar geleden vochten Apple en de Amerikaanse inlichtingendienst FBI nog een ruzie uit. Apple weigerde toen mee te werken aan het verzoek van de dienst om de vergrendelde iPhone van een terreurverdachte te kraken.

Die zaak bracht een discussie op gang of techbedrijven achterdeurtjes in software moesten bouwen, die door inlichtingendiensten gebruikt zouden kunnen worden. Of de techniek ooit echt gebruikt wordt in een telefoon van Apple is niet duidelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore