Piramidespel

VS arresteert oprichter frauduleus cryptocurrency-bedrijf

09 maart 2019 17:33 Aangepast: 09 maart 2019 17:34
Foto ter illustratie. Beeld © ANP

De oprichter van het cryptocurrency-bedrijf OneCoin is gearresteerd. Volgens het Amerikaanse openbaar ministerie is het project een piramidespel.

De Amerikaanse federale recherche FBI arresteerde Konstantin Ignatov op 6 maart op het vliegveld van Los Angeles. Ignatov is de leider van het Bulgaarse bedrijf OneCoin, dat in 2014 werd opgericht. In een persbericht noemt justitie OneCoin een miljardenbedrijf is “dat volledig is gebouwd op leugens en bedrog”.

Uit onderzoek van justitie blijkt dat OneCoin een ordinair piramidespel is vermomd als een cryptocurrency. Anders dan andere cryptomunten bestaat er bij OneCoin geen openbaar register waarin transacties worden bijgehouden.

Geen echte waarde

Verscheidene overheden waarschuwen al sinds 2016 dat de OneCoin een frauduleus piramidespel is. De waarde van de OneCoin steeg in de loop van de tijd van een halve euro naar 29,95 euro begin dit jaar. Die waarde kwam niet tot stand door vraag en aanbod. In plaats daarvan stelde het bedrijf OneCoin de waarde zelf vast.

“OneCoin heeft geen echte waarde”, constateert justitie daarom. “Het bood investeerders geen mogelijkheid om hun geld te volgen, en het kon niet worden gebruikt om iets mee te kopen. De enigen die eraan verdienen waren de oprichters en hun handlangers.”

Flink verdienen

Ignatov en de andere mensen achter OneCoin verdienden flink aan de handel in hun cryptomunten. Uit onderzoek blijkt dat het bedrijf tussen het vierde kwartaal van 2014 en het derde kwartaal van 2016 al 3,4 miljard euro omzette. De winst bedroeg in die periode 2,2 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cryptobeurs krijgt uitstel van betaling na dood oprichter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore