Ga naar de inhoud
Big Tech

Amerikaanse presidentskandidaat wil grote techbedrijven opbreken

De Amerikaanse senator Elizabeth Warren, die zich kandidaat heeft gesteld voor de presidentsverkiezingen van 2020, wil grote techbedrijven als Google, Amazon en Facebook opbreken.

Volgens de Democraat Warren hebben de grote techbedrijven nu te veel macht “over onze economie, onze maatschappij en onze democratie”. “Ze hebben de competitie met de grond gelijk gemaakt, onze privéinformatie gebruikt om geld mee te verdienen en het speelveld zo aangepast dat anderen geen eerlijke kans hebben”, schrijft Warren in een bericht op Medium.

De senator uit de staat Massachusetts, die bekendheid verwierf door de strijd aan te gaan met de financiële sector, meent dat het ongelijke speelveld fnuikend is voor de innovatie in de techsector en voor startups die het willen opnemen tegen de grootmachten.

Microsoft

Ze trekt een vergelijking met de jaren negentig toen de overheid ingreep om machtsmisbruik van de toenmalige nummer één, Microsoft, tegen te gaan. “De antitrustzaak van de overheid tegen Microsoft maakte de weg vrij voor internetbedrijven als Google en Facebook.”

Als de overheid destijds geen zaak was begonnen, hadden nieuwe internetbedrijven het veel moeilijker gehad om zich in te vechten. “Zijn we niet allemaal blij dat we nu de mogelijkheid hebben om Google te gebruiken in plaats van dat we vastzitten aan Bing?”

Amazon, Facebook en Google

Om nieuwe Googles een kans te geven is het volgens Warren noodzakelijk om de huidige techgiganten op te breken. Ze noemt daarbij drie bedrijven in het bijzonder: Amazon, Facebook en Google.

Volgens Warren zijn er goede redenen om ‘Big Tech’ aan te pakken. “Bijna de helft van de e-commerce gaat via Amazon en meer dan 70 procent van al het internetverkeer gaat via sites die eigendom zijn van of aangestuurd worden door Google en Facebook.”

Opkopen

Warren hekelt het beleid van de grote techbedrijven om concurrenten op te kopen. Zo verstevigde Google zijn dominante positie op de online advertentiemarkt met de acquisitie van Doubleclick, terwijl Facebook de afgelopen jaren onder meer Instagram en WhatsApp overnam, toen het bedrijf doorkreeg dat die apps een bedreiging vormden voor het eigen sociale netwerk.

Andere concurrenten als Snap probeert Facebook uit te roken door een groot deel van hun functionaliteiten te kopiëren. Daarmee wordt het volgens Warren minder interessant voor ondernemers en investeerders om een nieuw techbedrijf te beginnen.

'Onze
Lees ook:
'Onze data weer van ons!'
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl