Tech

Cryptodienst deelt gegevens met Nederlandse Belastingdienst

11 maart 2019 17:11 Aangepast: 11 maart 2019 20:38
Beeld © Getty

Als je cryptovaluta hebt, moet je dat opgeven in je belastingaangifte. Maar wat weet de Belastingdienst nu al over jouw cryptobezit? Meestal heel weinig, maar wie een valse aangifte doet, riskeert wel hoge boetes. Hoe ga je daarmee om als je belastingaangifte doet?

Je bent verplicht je bitcoins, ethereum, ripple of andere crypto's op te geven als je je belastingaangifte invult. Volgens de fiscus valt dit onder je zogenoemde box 3-vermogen. Dat kan best een hele kluif zijn, omdat je moet uitrekenen wat de waarde van je cryptovermogen was op de peildag. Dat is dit belastingseizoen 1 januari 2018.

Waarde van 1 januari bepaalt omvang vermogen

Cryptobezitters zitten met de gebakken peren, want de koersen schommelden het afgelopen jaar nogal. De bitcoin was bijvoorbeeld rond de 11.000 euro waard op 1 januari 2018, maar een paar maanden later was dat verdampt. Toch wordt je aangeslagen voor de waarde van 1 januari. 

De verleiding is groot om je crypto's dan niet op te geven, om te voorkomen dat je een 'oneerlijk' bedrag aan belasting moet betalen. Maar in enkele gevallen weet de Belastingdienst al dat jij crypto's bezit, omdat het handelsplatform waar jij gebruik van maakt dat doorgeeft aan de fiscus. De Belastingdienst wil daar zelf niets inhoudelijk over kwijt. Op vragen van RTL Z komt geen concreet antwoord. 

Cryptovermogen vooraf ingevuld

Cryptobedrijven zelf laten ook niet het achterste van hun tong zien, maar reageren desgevraagd wel op vragen van RTL Z. Neem het Cypriotische Etoro. Dat stuurde eerder deze maand een e-mail naar haar klanten. 'Let op', drukte Etoro hen op het hart. "Wij zijn verplicht jouw gegevens te delen met nationale belastingdiensten."  

En dus zullen Nederlandse gebruikers van dat platform merken dat op hun vooraf ingevulde belastingaangifte al een buitenlandse bankrekening op Cyprus staat vermeld. Je moet dan alleen nog aangeven of dat meer of minder dan (omgerekend) 30.000 euro is. Is het meer? Dan zul je daar belasting over moeten betalen

"Etoro voldoet aan de Common Reporting Standard (CRS), die is aangenomen door Oeso", laat woordvoerder Amy Butler namens Etoro weten aan RTL Z. "We delen gegevens van onze rekeninghouders, bijvoorbeeld naam en adres, waar iemand belastingplichtig is en de financiële status van accounts van onze gebruikers", zegt zij. 

Belastingontduiking voorkomen

De CRS waar Butler naar verwijst regelt dat nationale belastingdiensten gegevens die zij aangeleverd krijgen makkelijk met andere landen kunnen delen. Het doel daarvan is om belastingontduiking te voorkomen.

Ook staat Etoro in het register van de Autoriteit Financiële Markten. Dat is noodzakelijk voor een buitenlands bedrijf dat in Nederland legaal financiële diensten wil aanbieden, tenzij zo'n onderneming daar een vrijstelling voor heeft gekregen. 

Niet geregistreerd

Vermoedelijk deelt het leeuwendeel van de crypto exchanges geen gegevens met de Belastingdienst. De Belastingdienst wil 'bevestigen, noch ontkennen' of en hoeveel cryptobedrijven gegevens delen.

Een woordvoerder houdt het bij deze schriftelijke verklaring: "Met financiële instellingen worden afspraken gemaakt over gegevensuitwisseling. Op deze afspraken gaan wij niet in. Evenmin gaan wij op specifieke casussen in." 

"Als je door de mand valt en een valse aangifte doet riskeer je hoge boetes."

Niet verplicht

De vraag is dan of cryptobedrijven ook gezien worden als financiële instellingen. "Aanbieders van cryptovaluta vallen niet onder het begrip administratieplichtige", zegt de woordvoerder. Met andere woorden: crypto exchanges zijn niet verplicht financiële gegevens van hun gebruikers te delen. Bijvoorbeeld banken, beleggingsbedrijven en andere financiële instellingen horen wel tot de zogenoemde 'administratieplichtigen'. 

Van het veelgebruikte Coinbase zijn bij de Nederlandse Belastingdienst bijvoorbeeld geen gebruikersgegevens bekend. Coinbase meent daarmee niets verkeerd te doen. Een woordvoerder laat weten: "Ik kan bevestigen dat Coinbase voldoet aan alle wet- en regelgevingen in alle markten waar ze actief is." 

Verschil per aanbieder

Ook het Nederlandse Bitonic deelt ongevraagd geen klantgegevens. "Het belang van financiële privacy staat bij ons hoog in het vaandel", verklaart Daan Kleiman van Bitonic desgevraagd. Bovendien heeft de Belastingdienst daar ook nog nooit naar gevraagd, volgens Kleiman.

Dat betekent niet dat cryptodiensten jouw gegevens altijd voor zichzelf mogen houden. Als je verdacht wordt van fraude of andere misdaden kan je financiële handel en wandel gevorderd worden. Maar Etoro gaat dus een stap verder en deelt die data ook ongevraagd. Het is opvallend dat zowel Etoro als Coinbase zeggen de wet te volgen, maar de Belastingdienst en de AFM kunnen of willen het verschil van inzicht niet verklaren. 

'Hoge boetes'

Belastingadviseur Martijn van Namen denkt overigens niet dat veel cryptodiensten hetzelfde als Etoro doen. De kans dat de Belastingdienst achter je cryptovermogen komt schat hij nu dan ook niet zo groot in. "Dat betekent niet dat je het zonder risico kunt verzwijgen. Als je door de mand valt en een valse aangifte doet riskeer je hoge boetes", aldus Van Namen, die gespecialiseerd is in cryptovaluta.

Regels zijn lastig

De overheid worstelt met regels voor de cryptobranche. Minister van Financiën Wopke Hoekstra kondigde eind vorig jaar aan dat aanbieders van cryptomunten binnenkort een vergunning nodig hebben. Bedrijven die zo'n vergunning willen, moeten dan - net als 'gewone' banken - weten wie hun klanten zijn en ongebruikelijke transacties melden. De Nederlandsche Bank gaat daar toezicht op houden.

Maar DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) willen verder gaan. De toezichthouders pleiten ervoor om de Europese regels zo aan te passen dat de aangeboden crypto's duidelijke en afdwingbare rechten vertegenwoordigen, zoals bij een aandeel of obligatie.

RTL Z heeft naast Etoro, Coinbase en Bitonic ook andere cryptobedrijven in binnen- en buitenland om een toelichting gevraagd. Daar is geen reactie op gekomen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van