Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Crew Dragon

Ruimteschip van SpaceX landt weer op aarde

08 maart 2019 15:33 Aangepast: 08 maart 2019 19:37

De Crew Dragon van SpaceX is weer terug op aarde. De capsule landde vrijdagmiddag hangend aan parachutes in de Atlantische Oceaan.

Eerder op de dag had de capsule het internationale ruimtevaartstation ISS verlaten, bijna een week nadat de Crew Dragon daar was aangekomen.

De Crew Dragon werd afgelopen zaterdag gelanceerd. Een dag later kwam hij aan bij het ISS. Hij is gemaakt om mensen naar de ruimte te brengen, maar bij de eerste missie was hij nog onbemand. In plaats van inzittenden van vlees en bloed had de capsule een dummy aan boord in een SpaceX-ruimtepak.

De dummy doet denken aan 'Starman', de mannequin die in februari vorig jaar aan boord van een Tesla Roadster de ruimte werd ingeschoten. In de Crew Dragon zat een vrouwelijke dummy die de naam Ripley heeft gekregen - een verwijzing naar de hoofdrolspeler van de Alien-films.

Bemande vlucht in juli

De volgende testvlucht is in juli. Dan zitten twee astronauten in de capsule. Dat wordt de eerste bemande Amerikaanse vlucht sinds 2011. De Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren voor bemande vluchten afhankelijk van Rusland.

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk, is niet de enige die aan een nieuw vaartuig werkt. Boeing is bezig met de ontwikkeling van de capsule CST-100 Starliner, die later dit jaar zijn eerste testvlucht moet maken. Bovendien werken de Verenigde Staten en Europa samen aan een ander ruimteschip, de Orion. De ontwikkeling daarvan heeft vertraging opgelopen.

Miniatuurvoorbeeld
Volg de Bright Update

Luister de Bright Podcast

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wietgebruik Elon Musk krijgt mogelijk staartje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore