Ga naar de inhoud
Tech

Huawei gewoon welkom in Duitsland voor bouwen 5G-netwerk

Een vrouw voor de beroemde tv-toren in Berlijn, die volhangt met telecomapparatuur. Beeld © Getty

Het Chinese Huawei ligt al langere tijd onder vuur in de westerse wereld. Onder meer de VS beschuldigt de netwerk- en smartphonebouwer van spionage. Ook in Nederland gaan stemmen op om niet meer in zee te gaan met Huawei. In Duitsland lijken ze niet zo wakker te liggen van de Chinezen.

Huawei mag in Duitsland gewoon meedoen met de veiling voor het bouwen van 5G-netwerken. Dat heeft minister van Economische Zaken Peter Altmeier gezegd in een talkshow op de Duitse televisie. "Geen enkel bedrijf wordt uitgesloten."

Veiligheidscriteria

Wel gaan de veiligheidscriteria omhoog. Daar zullen alle bedrijven zich aan moeten houden. De Duitsers willen een wetswijziging doorvoeren, waarmee veiligheid gegarandeerd wordt, vooral op het gebied van privacy. Huawei krijgt geen aparte behandeling meer.

Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt moeten telecomaanbieders, zoals Deutsche Telecom en Vodafone, straks continu monitoren op afwijkingen in het dataverkeer. De telecomaanbieders worden zelf verantwoordelijk als een netwerkleverancier de fout ingaat.

Bij de bouw van een netwerk moeten de belangrijkste onderdelen goedgekeurd worden door de Duitse autoriteiten.

Eerder zei bondskanselier Angela Merkel dat ze wel privacygaranties wil van Huawei en China. Overigens kunnen telecomaanbieders nog altijd besluiten om niet in zee te gaan met Huawei als netwerkleverancier.

Klap voor Amerikaanse lobby

Het is een klap voor de Amerikanen, die het Chinese bedrijf beschuldigen van spionage en sabotage. De VS lobbyt in Europa om Huawei niet te betrekken bij het bouwen van 5G-netwerken.

Ook in Nederland wordt daarover gesproken. Zo wil GroenLinks dat Nederland 'nee' zegt tegen Huawei. Mark Rutte vindt de we niet naïef moeten zijn over de signalen van spionage. Een terechte angst, zeggen securityexperts.

Onderzoek

Er is nog geen besluit genomen of Huawei mag meebouwen aan 5G-netwerken in Nederland. Wel worden de risico's onderzocht naar de afhankelijkheid van buitenlandse techbedrijven.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl