Ga naar de inhoud
Tech

Huawei klaagt VS aan om 'ongrondwettelijke' ban op producten

Klanten van een Huawei-winkel in China. Beeld © ANP

Telecomgigant Huawei klaagt de Amerikaanse overheid aan vanwege het gedeeltelijke inkoopverbod van Huaweiproducten in de Verenigde Staten. Het Chinese bedrijf noemt het verbod ongrondwettelijk.

Het verbod werd in de zomer van 2018 door president Donald Trump ingesteld. Overheden en bedrijven die voor de overheid werken mogen geen technologie van Huawei en ZTE gebruiken. Componenten van die bedrijven zijn alleen nog toegestaan als ze niet kunnen worden gebruikt voor het versturen of bekijken van data.

Spionage

Het verbod volgde op waarschuwingen van inlichtingendiensten dat het gebruik van technologie van Huawei en ZTE spionage door de Chinese overheid mogelijk zou maken. Huawei heeft altijd ontkend dat dat het geval is.

Oprichter Ren Zhengfei heeft zich nooit voor het karretje van de Chinese overheid laten spannen en zal dat ook nooit doen, zei de ceo in januari. 

'Ineffectief en misplaatst' 

De aanklacht tegen de staat is door Huawei ingediend bij een federaal gerechtshof in Texas. Volgens Huawei is de wetgeving ineffectief, misplaatst en ongrondwettelijk.

Het bedrijf stelt dat het verbod ten koste zal gaan van innovatie in de techsector en zal leiden tot hogere kosten voor Amerikaanse producten en bedrijven.

De
Lees ook:
De tentakels van Huawei in Nederland: kunnen we nog zonder?

Zorgen over groeiende macht Huawei

Huawei is een belangrijke wereldwijde leverancier voor mobiele netwerken. In Nederland is het bedrijf onder meer verantwoordelijk voor het beheer verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het netwerk van T-Mobile. Ook VodafoneZiggo en KPN maken gebruik van Huawei-technologie.

Het is het niet vreemd dat Huawei straks ook in beeld komt om het 5G-netwerk in ons land verder uit te rollen. Maar door alle verontrustende berichten maken diverse politici zich zorgen over de afhankelijkheid van Chinese bedrijven.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl